Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στα ενυδρεία και ψοφάνε τα ψάρια

tropical-fish-problems

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στα ενυδρεία και ψοφάνε τα ψάρια είναι αρκετά και δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο σημαντικά είναι. Η φροντίδα ενός ενυδρείου μπορεί να είναι μια όμορφη και χαλαρωτική δραστηριότητα, αλλά για τους αρχάριους μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη, αγχωτική και πολυέξοδη.

Συχνά, η έλλειψη εμπειρίας και γνώσης οδηγεί σε λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ψαριών. Το αποτέλεσμα είναι κόστος, λύπη και απογοήτευση που μπορεί να κάνει κάποιον να εγκαταλείψει αυτό το υπέροχο χόμπι.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα λάθη όπως τα έχουμε συγκεντρώσει από επικοινωνία με αναγνώστες μας και πώς μπορούν να αποφευχθούν.

1. Ανεπαρκής Προετοιμασία του Ενυδρείου

Πολλοί αρχάριοι αγοράζουν ψάρια και τα τοποθετούν αμέσως στο ενυδρείο, χωρίς να έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Το σωστό είναι να αφήσουμε το νερό να "ωριμάσει" για τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες, ώστε να αναπτυχθούν τα απαραίτητα βακτήρια που διατηρούν το νερό υγιές. Αυτό ονομάζεται κύκλος του αζώτου.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ένα κιτ για να μετράτε τα επίπεδα αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών και βεβαιωθείτε ότι είναι στα σωστά επίπεδα πριν εισάγετε ψάρια. {alertSuccess}

2. Υπερπληθυσμός Ενυδρείου

Η υπερβολική ποσότητα ψαριών σε ένα μικρό ενυδρείο αυξάνει τα επίπεδα αμμωνίας και στρεσάρει τα ψάρια. Επιπλέον, τα ψάρια χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινηθούν ελεύθερα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που επιβάλλουν το πόσα ψάρια θα τοποθετήσουμε σε ένα ενυδρείο ανάλογα με τον όγκο του σε λίτρα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους παραβαίνουμε.

Συμβουλή: Ενημερωθείτε για τον απαιτούμενο χώρο που χρειάζεται κάθε είδος από αυτά που θέλετε να εισάγετε στο ενυδρείο σας και ξεκινήστε με λίγα ψάρια. {alertSuccess}

3. Λανθασμένη Επιλογή Ψαριών

Πολλοί επιλέγουν ψάρια που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους ή έχουν διαφορετικές ανάγκες (π.χ. σε θερμοκρασία, pH, αλατότητα). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά ή στρες. Τα ψάρια ζουν καλά όταν βρίσκονται σε συνθήκες νερού που προσομοιάζουν τις συνθήκες που έχουν τα νερά στο φυσικό τους περιβάλλον. Πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια στοιχεία έχουν τα ψάρια που θέλουμε κι αν είναι συμβατά μεταξύ τους. 

Συμβουλή: Συμβουλευτείτε ειδικούς ή κάντε έρευνα για τη συμβατότητα των ψαριών πριν τα αγοράσετε. Εμείς στο blog έχουμε για κάθε ψάρι την καρτέλα πληροφοριών τους. {alertSuccess} 

 

4. Υπερβολική Ή Ανεπαρκής Τροφή

Η υπερβολική τροφή οδηγεί σε συσσώρευση υπολειμμάτων στο νερό, προκαλώντας αύξηση αμμωνίας. Από την άλλη, η ανεπαρκής τροφή μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα ή επιθετικά ψάρια.

Συμβουλή: Τροφοδοτήστε τα ψάρια μόνο με την ποσότητα που μπορούν να καταναλώσουν μέσα σε 2-3 λεπτά. Αν βλέπετε οτι η τροφή παραμένει στον πυθμένα σημαίνει οτι ταϊζετε παραπάνω από το φυσιολογικό. {alertSuccess}

5. Αλλαγές Νερού με Λάθος Τρόπο

Η πλήρης αλλαγή του νερού μπορεί να καταστρέψει τα ευεργετικά βακτήρια (βιολογικό φίλτρο) που ζουν στο ενυδρείο. Επίσης, το μη αποχλωριωμένο νερό είναι επιβλαβές για τα ψάρια. Προκαλεί ερεθισμούς στα βράγχια που μπορεί σταδιακά να τα σκοτώσει. Οι αλλαγές νερού μπορεί να έχουν λάθος θερμοκρασία.

Συμβουλή: Αλλάζετε το 20-30% του νερού κάθε εβδομάδα και χρησιμοποιείτε αποχλωριωτικά προϊόντα. Φροντίστε επίσης το νερό που εισάγετε να μην διαφέρει σε θερμοκρασία από αυτό που είναι μέσα στο ενυδρείο. {alertSuccess}

6. Ακατάλληλος Εξοπλισμός

Ένα φίλτρο που δεν επαρκεί για το μέγεθος του ενυδρείου ή μια λανθασμένη ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Τα ψάρια είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας και ποιότητας νερού.

Συμβουλή: Επενδύστε σε ένα κατάλληλο φίλτρο, θερμαντήρα και θερμόμετρο. Το φίλτρο πρέπει να φιλτράρει 4-6 φορές τα λίτρα του νερού ανά ώρα για να είναι επαρκές. Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Οι θερμαντήρες γράφουν για πόσα λίτρα ενδείκνυνται. {alertSuccess}

7. Παραμέληση Τακτικής Συντήρησης

Η καθαριότητα του ενυδρείου είναι κρίσιμη. Τα υπολείμματα τροφής και τα περιττώματα συσσωρεύονται στον πυθμένα, μειώνοντας την ποιότητα του νερού.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε σκούπα βυθού για να αφαιρείτε τα υπολείμματα και καθαρίζετε το φίλτρο τακτικά. {alertSuccess}

8. Παραμέληση Παρακολούθησης της Ποιότητας του Νερού

Τα επίπεδα pH, αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών μπορούν να αλλάξουν δραστικά, επηρεάζοντας τα ψάρια. Δεν μπορεί κανείς να έχει άποψη για την ποιότητα του νερού αν δεν τεστάρει μια φορά την εβδομάδα.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε τακτικά κιτ μέτρησης για να ελέγχετε την ποιότητα του νερού. {alertSuccess}

9. Υπερβολική Εμπιστοσύνη σε Κατάστημα Κατοικίδιων

Ορισμένα καταστήματα μπορεί να μην παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τις ανάγκες των ψαριών. Καμιά φορά το νέο προσωπικό μπορεί να μην γνωρίζει αρκετά πράγματα και να δώσει εσφαλμένες πληροφορίες ή να υποεκτιμήσει μια κακή πρακτική. 

Συμβουλή: Επιβεβαιώστε κάθε συμβουλή μέσω έρευνας στο διαδίκτυο ή συζήτησης με έμπειρους χομπίστες. Θα γλυτώσετε από λύπη, απογοήτευση και σπατάλες {alertSuccess}

10. Στρες στα Ψάρια κατά τη Μεταφορά

Η μεταφορά από το κατάστημα στο ενυδρείο προκαλεί στρες στα ψάρια, ειδικά αν δεν γίνεται μετά σωστή εισαγωγή τους στο ενυδρείο. Κάποια ευαίσθητα είδη μπορεί να μην ανακάμψουν ποτέ από μια ταραχώδη μεταφορά και ένα ρίξιμο μέσα στο νερό, κατευθείαν από τη σακούλα μεταφοράς.

Συμβουλή: Αφήστε τα ψάρια μέσα στη σακούλα τους στο νερό του ενυδρείου για 15-30 λεπτά για να προσαρμοστούν στη θερμοκρασία. Μετά προετοιμάστε την είσοδο τους με τον σωστό τρόπο. {alertSuccess}

Η φροντίδα ενός ενυδρείου απαιτεί υπομονή, γνώση και τακτική συντήρηση. Με την αποφυγή των παραπάνω λαθών, οι αρχάριοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον για τα ψάρια τους και να απολαύσουν το χόμπι αυτό στο έπακρο.

Σημαντική συμβουλή: Η γνώση είναι πάντα το κύριο όπλο απέναντι στην αποτυχημένη συντήρηση του ενυδρείου. Με αυτήν θα αποφύγετε λανθασμένες αποφάσεις ή πρακτικές που θα οδηγήσουν σε αστοχίες μέσα στο ενυδρείο. Εφόσον επιθυμείτε πατήστε εδώ για να δείτε πολλά άρθρα που θα σας γεμίσουν με πληροφορίες για ένα σωστό ξεκίνημα του ενυδρείου σας. {alertInfo}

Νεότερη Παλαιότερη