Στήσιμο του πρώτου σου θαλασσινού ενυδρείου βήμα προς βήμα

reef-aquarium

Το στήσιμο του πρώτου σου θαλασσινού ενυδρείου δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική εμπειρία. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα θαλάσσια οικοσυστήματα στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν πολύ από τα αυτά του γλυκού νερού. 

Στην πραγματικότητα, η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι η τιμή. Ας δούμε πώς να δημιουργήσετε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού. 

Όσον αφορά το αλμυρό νερό, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους χομπίστες. Η πιο σημαντική πτυχή μιας επιτυχημένης εγκατάστασης θαλασσινού ενυδρείου ξεκινά με ένα καλό σχέδιο.

Πόσο κοστίζει η δημιουργία ενός θαλασσινού ενυδρείου;

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, θα ήταν καλό να μάθετε περισσότερα για την οικονομική επένδυση που πρόκειται να κάνετε.

Δεν είναι μυστικό ότι τα ενυδρεία αλμυρού νερού κοστίζουν περισσότερο ως προς την εγκατάσταση και τη συντήρηση από τα ενυδρεία του γλυκού νερού, αλλά πόσο ακριβώς; 

Οι περισσότεροι χομπίστες ξοδεύουν μεταξύ €1.000-€1.500 μόνο για την κατασκευή και την εκκίνηση της δεξαμενής τους.

Αυτά είναι σίγουρα πολλά χρήματα για τους περισσότερους. Ευτυχώς, πολλοί χομπίστες πωλούν μεταχειρισμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας καθώς επίσης ψάρια και ασπόνδυλα με έκπτωση σε άλλους. Υπάρχουν ακόμη και ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν διάφορα είδη χωρίς κόστος!

Πόσο δύσκολο είναι να στηθεί το θαλασσινό ενυδρείο;

Αν και πιο ακριβό, ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού δεν είναι απαραίτητα πιο δύσκολο να εγκατασταθεί ή να διατηρηθεί από ένα ενυδρείο γλυκού νερού.

Ακριβώς όπως ένα ενυδρείο γλυκού νερού, τα θαλασσινά ενυδρεία πρέπει να περάσουν από τον κύκλο του αζώτου όπου η αμμωνία μετατρέπεται σε νιτρώδη και νιτρικά από ωφέλιμα βακτήρια. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες, αν και μπορεί να επιταχυνθεί με live rock και φίλτρα.

Από εκεί, ένα νέο ενυδρείο θαλασσινού νερού θα περάσει από μια άσχημη φάση θολούρας, άλγης κλπ Εξαιτίας αυτού, δεν συνιστάται να αρχίσετε να προσθέτετε κοράλλια έως ότου η δεξαμενή γίνει τουλάχιστον 3 μηνών.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ μιας δεξαμενής γλυκού και αλμυρού νερού είναι ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλάζουν συνεχώς. Καθώς μεγαλώνουν τα κοράλλια, θα χρειαστεί να αυξήσετε τη ροή του νερού και να χορηγήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Καθώς προσθέτετε περισσότερα ψάρια, ίσως χρειαστεί να κάνετε περισσότερες αλλαγές νερού και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις στον πρωτεινικό εξαφριστήρα (skimmer).

Blue-tang

Τι τύπο εγκατάστασης ενυδρείου αλμυρού νερού θέλετε;

Yπάρχουν μερικοί τύποι εγκατάστασης που μπορείτε να δοκιμάσετε. Είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποιον τύπο θέλετε, στην αρχή της διαδικασίας εγκατάστασης, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό να το αλλάξετε μόλις εγκατασταθεί η δεξαμενή.

Οι τρεις κύριες εγκαταστάσεις ενυδρείων αλμυρού νερού είναι:

  • Μόνο ψάρια (FO)
  • Ψάρια και ζωντανός βράχος (FOWLR)
  • Ύφαλος

Θαλασσινό ενυδρείο Μόνο με ψάρια (FO)

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένα σύστημα μόνο για ψάρια θα έχει μόνο ψάρια χωρίς ζωντανούς βράχους ή κοράλλια, πολύ παρόμοιο με το πώς λειτουργούν οι περισσότερες εγκαταστάσεις γλυκού νερού. Μια δεξαμενή μόνο για ψάρια μπορεί να είναι απλή στο σχεδιασμό, αλλά απίστευτα αποτελεσματική. Συχνά χρησιμοποιούνται ψεύτικα διακοσμητικά και ένα απλό υπόστρωμα.

Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για ενυδρεία με αρπακτικά ψάρια, αλλά είναι κοινή και στους αρχάριους χομπίστες. Μια μορφή μόνο για ψάρια επιτρέπει στον χομπίστα να επικεντρωθεί μόνο στα ψάρια και στην υγεία τους και όχι στη διατήρηση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Όπως θα δούμε βέβαια, το live rock μπορεί πραγματικά να είναι πολύ ωφέλιμο για το ενυδρείο στο σύνολό του.

Θαλασσινό ενυδρείο Μόνο με ψάρια & Live Rock (FOWLR)

Ένα σύστημα FOWLR είναι η πιο δημοφιλής εγκατάσταση δεξαμενής αλμυρού νερού και είναι σχετικά εύκολο να μετατραπεί σε σύστημα υφάλου στο μέλλον.

Ο ζωντανός βράχος (Live Rock) παρέχει έναν υγιή πληθυσμό ωφέλιμων βακτηρίων που μπορούν να κάνουν τη χημεία του νερού πιο σταθερή, ενώ παρέχουν τροφή και καταφύγιο στα ψάρια και στα ασπόνδυλα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ανεπιθύμητους επιβάτες, φύκια και άλλα παράσιτα που οι αρχάριοι χομπίστες μπορεί να μην γνωρίζουν πώς να τους αντιμετωπίσουν.

Το live rock μπορεί να είναι εκφοβιστικό σαν ιδέα στην αρχή. Μπορεί επίσης να είναι αρκετά ακριβό για αυτό που είναι. Μόλις δημιουργηθεί το ζωντανό πέτρωμα όμως με το βιολογικό φίλτρο του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ' αόριστον για τη σταθεροποίηση του συστήματος και ακόμη και για το ξεκίνημα άλλων θαλάσσιων συστημάτων παρέχοντας τους τα απαραίτητα βακτήρια.

Το Dry Rock είναι πιο συνηθισμένο αυτές τις μέρες, αλλά προτιμούμε να χρησιμοποιούμε ένα μείγμα ζωντανού βράχου και ξηρού βράχου για να αποκτήσουμε τη σωστή ποικιλομορφία. Η πολύ μικρή βιοποικιλότητα σε μια δεξαμενή υφάλου σε συνδυασμό με ένα σύστημα χωρίς θρεπτικά συστατικά οδηγεί σε ενοχλητικές παρασιτικές καταστάσεις.

Ένα σύστημα FOWLR μπορεί να υποστηρίξει ένα κοινοτικό ενυδρείο ή ένα οικοσύστημα αρπακτικών. Αυτή η μορφή είναι επίσης καλύτερη εάν σχεδιάζετε να διατηρήσετε είδη ψαριών θαλασσινού νερού που δεν είναι απολύτως ασφαλή για τους υφάλους, όπως τα angelfish, butterfly fish ή triggerfish

reef-aquarium

Θαλασσινό ενυδρείο υφάλου (Reef tank)

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί χομπίστες καταλήγουν με μια δεξαμενή υφάλου στη σταδιοδρομία τους ακόμα κι αν δεν το σκόπευαν ποτέ. Το μικρόβιο του κοραλλιογενούς υφάλου σε ενυδρείο, τελικά προσβάλλει τους πάντες.

Οι δεξαμενές σε μορφή υφάλου πιστεύεται ότι είναι απρόσιτη για τους περισσότερους. Θεωρείται ότι είναι ακριβές, δύσκολες στη συντήρηση και κατάλληλες μόνο για ειδικούς χομπίστες. Περιορίζουν επίσης τις επιλογές ψαριών μόνο σε αυτά που είναι ασφαλή για ύφαλο. Reef Safe

Αν και είναι σίγουρα ακριβές, οι δεξαμενές υφάλων δεν απαιτούν απαραίτητα περισσότερο χρόνο ή συντήρηση από τις αντίστοιχες μορφές FO ή FOWLR και μπορούν σίγουρα να διατηρηθούν από χομπίστες που γνωσιακά βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα. Οι δεξαμενές υφάλων μπορούν να είναι όσο απλές ή περίπλοκες εσείς επιθυμείτε.

Γενικά, υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις ενυδρείων υφάλων:

  • Ενυδρείο υφάλου με μαλακά κοράλλια
  • Ενυδρείο υφάλου με μικτά κοράλλια
  • Ενυδρείο υφάλου SPS

Ενυδρείο υφάλου με μαλακά κοράλλια

Τα μαλακά κοράλλια, διατηρούνται σχετικά εύκολα. Προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες και ατελείς παραμέτρους και δεν απαιτούν πολύ φως ή ροή νερού. Μερικοί χομπίστες είχαν επιτυχία στο να διατηρούν τα μαλακά κοράλλια κάτω από απλό φωτισμό, χωρίς καμία πρόσθετη συντήρηση ή εξοπλισμό.

Τα μαλακά κοράλλια συνήθως αναμιγνύονται με μακροφύκη, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ένα όμορφο, αλλά αυτάρκες οικοσύστημα.

Ενυδρείο υφάλου με μικτά κοράλλια

Οι περισσότεροι χομπίστες καταλήγουν σε μια μικτή δεξαμενή κοραλλιογενών υφάλων. Αυτό περιλαμβάνει μαλακά κοράλλια, κοράλλια με μεγάλους πολύποδες (LPS) και μικρούς πολύποδες κοράλλια (SPS).

Οι δεξαμενές μικτών υφάλων χρειάζονται λίγο περισσότερη φροντίδα και χρόνο από τις δεξαμενές μαλακών κοραλλιών. Αυτά τα συστήματα χρειάζονται επίσης καλύτερο φωτισμό, ροή νερού και καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά κινούνται σε όλη τη δεξαμενή. 

Ωστόσο, οι συνολικές απαιτήσεις του συστήματος δεν διαφέρουν πολύ, ειδικά εάν διατηρούνται ευκολότερα είδη κοραλλιών.

Ενυδρείο υφάλου SPS

Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ μικτών υφάλων και υφάλων SPS. Οι ύφαλοι SPS είναι πραγματικά μόνο για ειδικούς και απαιτούν κορυφαίο φωτισμό, ροή νερού και γνώση της ποιότητας του νερού. Τα συμπληρώματα θα πρέπει να δοσομετρούνται για να συμβαδίζουν με την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών λόγω της ανάπτυξης των κοραλλιών εκτός από τις τακτικές αλλαγές νερού.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ύφαλοι SPS είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ενυδρεία.

Συναρμολόγηση δεξαμενής All-in-One vs. Build-Your-Own

Αφού αποφασίσετε τι είδους σύστημα θέλετε, θα πρέπει να αποφασίσετε για το φυσικό σχέδιο. Εάν κάνετε τη μετάβαση από το γλυκό νερό στο αλμυρό νερό, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι εκφοβιστική.

Υπάρχουν δύο κύριες διαθέσιμες επιλογές όταν αγοράζετε ενυδρεία: ενυδρεία all-in-one ή Build-Your-Own

Ενυδρείο All-in-One

Οι ρυθμίσεις του όλα σε ένα, που συχνά συντομεύονται ως AIO, είναι πολύ βολικές. Συχνά περιλαμβάνουν μια προ-τρυπημένη δεξαμενή με εσωτερική ή εξωτερική διήθηση, όλα τα απαραίτητα υδραυλικά, μια βάση ενυδρείου και μερικές φορές ακόμη και φως. Το μόνο που μένει να προσθέσουμε είναι υπόστρωμα, βράχους, νερό και κάποιο πρόσθετο εξοπλισμό.

Τα Marine AIO, είναι συχνά κορυφαία με φοβερά σχέδια και υψηλές τιμές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης all-in-one γλυκού νερού  που μπορούν να τροποποιηθούν για σκοπούς αλμυρού νερού τα οποία είναι λιγότερο δαπανηρά, αν και πιο μέτρια στην εμφάνιση.

Αυτά τα AIO γλυκού νερού περιλαμβάνουν συνήθως μια τυπική ορθογώνια δεξαμενή ψαριών, φιλτράρισμα κρεμαστό στην πλάτη, θερμάστρα, κουκούλα ενυδρείου, τρόφιμα και άλλα αξεσουάρ. Αν ξεκινάτε μόνο με το χόμπι του ενυδρείου θαλασσινού νερού, αυτά τα πακέτα μπορεί να φαίνονται βολικά και με έκπτωση, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο ακριβά από τα μεμονωμένα μέρη τους.

Photo by Waterbox Aquariums UK

Photo by Waterbox Aquariums UK


Ενυδρείο Build-Your-Own

Η πλειοψηφία  του κόσμου επιλέγει να φτιάξει τα δικά της ενυδρεία αλμυρού νερού, καθώς υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για προσαρμογή. Κατά την εγκατάσταση ενός ενυδρείου, οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι το μέγεθος και ο εξοπλισμός.

Για τα ενυδρεία και του γλυκού και του αλμυρού νερού, λέγεται συχνά ότι το μεγαλύτερο είναι καλύτερο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αστοχίες αραιώνουν σε περισσότερο νερό στις μεγαλύτερες δεξαμενές, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγάλη δεξαμενή είναι πιο σταθερή συνολικά ή αν συμβεί κάτι δεν θα έχει εκρηκτική εξέλιξη. Ειδικά για το αλμυρό νερό, μια μεγαλύτερη δεξαμενή ψαριών θα επιτρέψει περισσότερες επιλογές για έμβια όντα, κάτι που θέλουν οι περισσότεροι.

Από την άλλη πλευρά, οι δεξαμενές nano και pico κάτω των 150 λίτρων μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικές με τα μεγάλα συστήματα, αν και μερικές φορές απαιτούν περισσότερο χρόνο και φροντίδα. 

Αφού καθοριστεί το μέγεθος του ενυδρείου, πρέπει να επιλεγεί εξοπλισμός. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να βρείτε φθηνά μηχανήματα, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν καλής ποιότητας για να αποφύγετε να ξοδέψετε χρήματα για αντικατάσταση τους αργότερα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν επιλέγετε τον φωτισμό για το ενυδρείο σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε το μέλλον αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πολλοί χομπίστες συχνά αλλάζουν γνώμη περίπου ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα τους και θέλουν να κάνουν ύφαλο με κοράλλια. Εάν έχετε την παραμικρή πιθανότητα να πάτε προς τη διατήρηση κοραλλιών, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα φως σχεδιασμένο για τη διατήρηση των κοραλλιών.

Ο φωτισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβός και οι περισσότεροι αρχάριοι χομπίστες δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν το άλμα σε συστήματα φωτισμού εκατοντάδων ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για φωτισμό χαμηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για τον τελικό στόχο του φωτισμού υψηλής τεχνολογίας.

Αυτό ισχύει και για άλλους απαραίτητους εξοπλισμούς ενυδρείων, όπως φιλτράρισμα, θερμάστρες, skimmer κλπ.

Πρωτεϊνικός εξαφριστήρας - Protein Skimmer

Ακρυλικές ή Γυάλινες Δεξαμενές;

Μια ακόμη σκέψη που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε το ενυδρείο σας είναι από τι κατασκευάζεται η δεξαμενή. Σήμερα, τα ακρυλικά και τα γυάλινα ενυδρεία είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικά αλλά υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους.

Τα περισσότερα ενυδρεία είναι κατασκευασμένα από γυαλί. Πολλά καταστήματα κατοικίδιων ζώων και καταστήματα ενυδρείων διαθέτουν ενυδρεία κανονικού μεγέθους κατασκευασμένα από γυαλί που είναι κολλημένα με σιλικόνη. Για χρόνια, τα γυάλινα ενυδρεία ήταν αξιόπιστα, ανθεκτικά στις γρατσουνιές και προσιτά. Ωστόσο, είναι ογκώδη, βαριά και περιορισμένα στα σχήματα που μπορούν να πάρουν.

Από την άλλη πλευρά, το ακρυλικό είναι πολύ πιο ακριβό, αλλά μια καλύτερη εναλλακτική λύση για μεγαλύτερες δεξαμενές. Το ακρυλικό είναι αναλογικά ισχυρότερο από το γυαλί και μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα και μεγέθη για πιο μοναδική εμφάνιση. Το ακρυλικό είναι επίσης απίστευτα ελαφρύ, το οποίο αρχίζει να έχει σημασία όταν αντιμετωπίζετε εκατοντάδες λίτρα νερού και βάρος.

Photo by North American Pet

Το πρόβλημα με ένα ακρυλικό δοχείο είναι ότι είναι πολύ επιρρεπές σε γρατσουνιές. Δεν είναι πρωτόγνωρο κάποια ψάρια να μπορούν να χαράξουν τις επιφάνειες ενός ακρυλικού ενυδρείου. Το νέο ακρυλικό ξεκινά επίσης εντελώς διαφανές, και στο μέλλον τείνει να κιτρινίζει και να παραμορφώνεται με τον καιρό.

Γενικά, οι μικρές και κανονικού σχήματος δεξαμενές μπορούν να κατασκευαστούν από γυαλί ενώ οι μεγάλες και ακανόνιστου σχήματος δεξαμενές μπορούν να κατασκευαστούν από ακρυλικό. Συνήθως, οι μάρκες all-in-one ενυδρείων υψηλότερης ποιότητας θα είναι κατασκευασμένες από ακρυλικό, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι παραγγέλνετε!

Εξοπλισμός και κιτ δοκιμών

Οι δεξαμενές αλμυρού νερού απαιτούν πολύ περισσότερο εξοπλισμό από τα ενυδρεία γλυκού νερού.

Φίλτρα: Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, τα οποία θα συζητήσουμε αργότερα. Καθένα από αυτά μπορεί να είναι επιτυχές εάν παρέχει επαρκή μηχανική, χημική και βιολογική διήθηση. 

Φίλτρο εξωτερικό τύπου "canister"

Θερμαντικό σώμα: Ένας θερμαντήρας ενυδρείου είναι επίσης απαραίτητος για τη διατήρηση της δεξαμενής σε τροπικές θερμοκρασίες, καθώς τα περισσότερα ψάρια του αλμυρού νερού προέρχονται από ζεστά νερά κοντά στον ισημερινό.

Θερμαντήρας ενυδρείου

Ροή νερού: Εάν είστε νέοι στον κόσμο του θαλασσινού νερού, τότε μπορεί να μην καταλαβαίνετε την πλήρη σημασία της ροής του νερού στο ενυδρείο αλμυρού νερού. Αυτά τα τροπικά νερά δεν είναι μόνο ζεστά, αλλά είναι ρηχά και επηρεάζονται εύκολα από τις παλίρροιες και τα ρεύματα που ανταλλάσσουν αέρια και παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα ζώα που βρίσκονται κάτω. Η ροή του νερού γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε κοράλλια SPS που βρίσκονται στην κορυφή του υφάλου.

Εν ολίγοις, οι εγκαταστάσεις ενυδρείων θαλασσινού νερού χρειάζονται υψηλότερη ροή νερού για ανταλλαγή αερίων και διασπορά θρεπτικών ουσιών. Ο ρυθμός ροής του νερού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους τύπους των κοραλλιών που διατηρούνται και το μέγεθός τους.

Κάτω από τη δεξαμενή, συναντάμε συχνά ένα protein skimmer (πρωτεινικός εξαφριστήρας) για χομπίστες με μεγαλύτερες δεξαμενές. Αυτά τα μηχανήματα βοηθούν στον καθαρισμό του νερού από οργανικά απόβλητα που διαφορετικά θα επηρέαζαν αρνητικά τα κοράλλια. Άλλος εξοπλισμός, όπως αποστειρωτές και αντιδραστήρες, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού.

Εκτός από αυτόν τον εξοπλισμό, οι δοκιμές νερού είναι απαραίτητες για ένα ενυδρείο αλμυρού νερού. Οι περισσότεροι χομπίστες επιλέγουν να αναμειγνύουν το δικό τους αλμυρό νερό με αλάτι ενυδρείου, το οποίο απαιτεί Salinity Refractometer για τον προσδιορισμό της αλατότητας. Αξιόπιστα κιτ δοκιμής υγρών θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται τακτικά για:

  • Ammonia
  • Nitrite
  • Nitrate
  • Alkalinity
  • pH
  • Calcium
  • Magnesium
  • Phosphate



Τα κιτ δοκιμών θα σας ενημερώσουν πότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του κύκλου του αζώτου, αλλά είναι επίσης απαραίτητα όταν διατηρείτε κοράλλια. Καθώς τα κοράλλια μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα στο νερό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί μερικές φορές να αλλοιωθούν από τις συνήθεις αλλαγές νερού και να συμπληρωθούν. Η δοκιμή επιτρέπει την ακριβή δοσολογία με μικρό περιθώριο σφάλματος.

Τέλος, χρειάζεται ένα αξιόπιστο θερμόμετρο. Μερικοί χομπίστες χρησιμοποιούν ψηφιακό λεξυπνο θερμόμετρο που μεταδίδει ζωντανές πληροφορίες στα τηλέφωνά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Συναρμολόγηση φίλτρου δεξαμενής τύπου Sump

Το φιλτράρισμα του ενυδρείου με αλμυρό νερό μπορεί να είναι τόσο απλό ή τόσο περίπλοκο όσο το κάνετε. Τα μέλη του χόμπι έχουν λειτουργήσει με επιτυχία δεξαμενές με φίλτρα ανάρτησης στο πίσω μέρος και φίλτρα κάνιστρου, αλλά οι περισσότεροι έμπειροι χομπίστες χρησιμοποιούν Sump.


Τα Sump είναι εξωτερικά συστήματα φιλτραρίσματος που επιτρέπουν υψηλό βαθμό εξατομίκευσης. Συχνά έχουν τρεις θαλάμους. Ο πρώτος θάλαμος χρησιμοποιείται κυρίως για μηχανικό φιλτράρισμα. Μια εξαγωγή μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από την αποχέτευση έτσι ώστε τα φυσικά απόβλητα να συλλέγονται και αργότερα να καθαρίζονται.

Ο δεύτερος θάλαμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μια κοινή χρήση του μεσαίου θαλάμου είναι η τοποθέτηση εξοπλισμού. Τα ενυδρεία αλμυρού νερού απαιτούν πολύ εξοπλισμό και το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να μπει στο Sump. Αυτ;a περιλαμβάνoyn θερμαντήρες, skimmers πρωτεΐνης, αντιδραστήρες και αποστειρωτές.

Μια άλλη χρήση του δεύτερου θαλάμου είναι ως χώρος για αποικίες βιολογικού φίλτρου. Αυτά είναι από μόνα τους μίνι οικοσυστήματα, που συνήθως φιλοξενούν υπόστρωμα και μακροφύκη, όπως το chaeto (Chaetomorpha linum). Αυτό το τμήμα της δεξαμενής λειτουργεί ως βιολογικό φιλτράρισμα καθώς τα μακροφύκη προσλαμβάνουν περίσσεια θρεπτικών συστατικών και επιστρέφουν οξυγόνο σε αντάλλαγμα. 

Ο τρίτος θάλαμος χρησιμοποιείται για χημικά μέσα για την απομάκρυνση τυχόν ακαθαρσιών της τελευταίας στιγμής πριν το νερό επιστρέψει στη δεξαμενή οθόνης μέσω της αντλίας επιστροφής. Οι χομπίστες χρησιμοποιούν επίσης διαφράγματα και παγίδες για φυσαλίδες για να έχουν όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή απόδοση. Εδώ εγκαθίστανται επίσης συστήματα αυτόματης συμπλήρωσης για να διατηρούν σταθερά την αλατότητα και τα επίπεδα του νερού.

Αν και ένα sump δεν είναι εντελώς απαραίτητο για τη λειτουργία μιας υγιούς δεξαμενής υφάλου, προσφέρουν χώρο για ογκώδη εξοπλισμό, πρόσθετο φιλτράρισμα και μπορούν να κάνουν τη συνολική συντήρηση ευκολότερη.


Πώς να επιλέξετε την τέλεια τοποθεσία

Ήρθε η ώρα να βρείτε το τέλειο σημείο για τη δεξαμενή σας. Αν και είναι απίστευτα συναρπαστικό να αρχίσετε να τη γεμίζετε, η υπομονή και ο προγραμματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επιτυχία μακροπρόθεσμα.

Τα ενυδρεία αλμυρού νερού μπορούν να φέρουν ένα μοναδικό οικοσύστημα στη μέση οποιουδήποτε δωματίου και να γίνουν το κέντρο της προσοχής. Είναι σημαντικό να πλαισιώσετε το ενυδρείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ εξακολουθείτε να το κάνετε πλήρως προσβάσιμο για συντήρηση.

Ανεξάρτητα από το αν στήνετε ενυδρείο γλυκού ή αλμυρού νερού, πρέπει να κρατήσετε τη δεξαμενή σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα παράθυρα και το άμεσο ηλιακό φως. Οι δεξαμενές αλμυρού νερού είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη ενοχλητικών φυκιών και δεν χρειάζονται άλλη επίδραση από το υπερβολικό ηλιακό φως. Λάβετε υπόψη ότι το φως μπορεί ακόμα να εισχωρήσει μέσω των περσίδων και τα ρεύματα των παραθύρων μπορούν να κάνουν τον θερμαντήρα να καίει διαρκώς.

Κατόπιν βεβαιωθείτε ότι το πάτωμά μπορεί να υποστηρίξει το βάρος της δεξαμενής. Συνιστάται να προσλάβετε έναν αξιολογητή εάν αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες νερού. Ταυτόχρονα, οι ηλεκτρικές πρίζες θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες  καθώς οι δεξαμενές αλμυρού νερού απαιτούν πολλή ενέργεια.

Θέλετε  αρκετό χώρο γύρω από τη δεξαμενή για να μπορείτε να φτάσετε σε όλες τις περιοχές της. Η ζωντανή πέτρα μπορεί να κάνει σχεδόν αδύνατο το καθάρισμα και το πιάσιμο των ψαριών και θα θέλετε αυτόν τον επιπλέον χώρο για ελιγμούς.

Νερό με προσθήκη αλατιού ή έτοιμο αλμυρό νερό

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να φτιάξετε αλμυρό νερό είναι χρησιμοποιώντας ένα μείγμα αλατιού από μια αξιόπιστη εταιρεία ενυδρείων. Τα περισσότερα άλατα είναι παρόμοια μεταξύ τους, αλλά και πάλι, η δεξαμενή σας θα αντιδράσει διαφορετικά με το καθένα. Αλλά πού βρίσκετε το νερό για να το ανακατέψετε με το αλάτι σας;

Το αλμυρό νερό χρειάζεται πιο καθαρό νερό από το γλυκό νερό. Ενώ τα ενυδρεία γλυκού νερού μπορούν να γεμίσουν με νερό βρύσης, αυτά τα επιπλέον μέταλλα και θρεπτικά συστατικά δεν τα πάνε καλά με τα ενυδρεία υφάλων. Αντίθετα, οι περισσότεροι χομπίστες του αλμυρού νερού εγκαθιστούν ένα σύστημα νερού απιονισμού αντίστροφης όσμωσης (RO/DI).
Φίλτρο αντίστροφης όσμωσης

Ενώ αυτές οι μονάδες μπορεί να είναι ακριβές, είναι φθηνότερες και πιο βολικές μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο μπορείτε να φτιάξετε αλμυρό νερό με αυτό το νερό, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε τακτικές αλλαγές νερού όταν η στάθμη της δεξαμενής σας εξαντλείται από την εξάτμιση.

Τελικές σκέψεις

Η εγκατάσταση μιας δεξαμενής ψαριών αλμυρού νερού δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη, αλλά θα είναι ακριβή. Πρώτα, αποφασίστε τι είδους ενυδρείο αλμυρού νερού θέλετε να έχετε και διαθέστε έναν προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα μέγεθος δεξαμενής, τον κατάλληλο εξοπλισμό και ένα μέρος για να βάλετε τη δεξαμενή σας. Εγκαταστήστε ένα σύστημα νερού. Προσθέστε αλάτι και αφήστε τον κύκλο να ξεκινήσει!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα μπορείτε να προσθέσετε τα πρώτα σας θαλάσσια ψάρια και κοράλλια. Καλώς ήρθατε στο χόμπι του ενυδρείου αλμυρού νερού!

The Tropical Fish Team

Το Tropical Fish είναι ένα blog αφιερωμένο στους λάτρεις των ενυδρείων, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο των ψαριών και των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στόχος μας είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να φροντίζουν τα ψάρια και τα ενυδρεία τους με επιτυχία. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό μας με επαγγελματικές απόψεις και προτάσεις ειδικών, χωρίς να υποκαθιστούμε τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο γνώση και αγάπη για τη ζωή κάτω από το νερό! facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη