Saltwater Ich - Cryptocaryon irritans

Saltwater Ich

Το Saltwater Ich (επίσης γνωστό ως White Spot Disease είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που μολύνουν τα θαλάσσια ψάρια στα οικιακά ενυδρεία. Προκαλείται από το Cryptocaryon irritans και είναι παρόμοιο με το Freshwater Ich

Η μόλυνση με Cryptocaryon irritans συχνά συγχέεται με μια άλλη κοινή ασθένεια του αλμυρού νερού Velvet που προκαλείται από το παράσιτο Amyloodinium. Ως εκ τούτου, η σωστή αναγνώριση είναι απαραίτητη για τη σωστή θεραπεία και πρόληψη αυτής της ασθένειας.

Τι είναι το Saltwater Ich (Cryptocaryon irritans)

Το Cryptocaryon είναι ένα πρωτόζωο που υπάρχει σε όλα τα περιβάλλοντα με θαλασσινό νερό. Είναι διαδεδομένο σε θαλάσσια ενυδρεία, λίμνες και υδατοκαλλιέργειες. Αυτό το ευρέως διαδεδομένο πρωτόζωο διεισδύει στο δέρμα και τα βράγχια του ψαριού. Ανάλογα με την ανοσολογική κατάσταση του ψαριού, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τόσο ήπια όσο μερικές μικρές λευκές κηλίδες έως πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονο ερεθισμό, απώλεια όρεξης, λήθαργο, σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και θάνατο.

Γιατί τα ψάρια παθαίνουν Saltwater Ich (Cryptocaryon irritans);

Τα περισσότερα άγρια ψάρια εκτίθενται σε χαμηλά επίπεδα αυτού του παρασίτου, αλλά είναι σε θέση να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη μόλυνση χωρίς να αρρωστήσουν σοβαρά. Αντίθετα, λόγω του σχετικά μικρού όγκου νερού και του συγκεντρωμένου πληθυσμού ψαριών στο οικιακό ενυδρείο, ο αριθμός των Cryptocaryon έχει την ευκαιρία να εκτοξευθεί. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους που προκαλούνται από κακές συνθήκες νερού, ακατάλληλη διατροφή ή επιθετικότητα από άλλα ψάρια μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι χαμηλοί, μη προβληματικοί αριθμοί πρωτόζωων Cryptocaryon μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα σοβαρές λοιμώξεις.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω το Saltwater Ich (Cryptocaryon irritans);

Το Cryptocaryon irritans δεν είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί λόγω των χαρακτηριστικών λευκών κηλίδων που εμφανίζονται στα ψάρια. Οι λευκές κηλίδες έχουν μέγεθος 0,5-2,0 mm και συνήθως εμφανίζονται πρώτα στα θωρακικά πτερύγια. Ως αποτέλεσμα, τα μολυσμένα ψάρια μπορεί να κολυμπούν με διπλωμένα ή σφιγμένα πτερύγια. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι κηλίδες θα επεκτείνονται και τα μάτια του μολυσμένου ψαριού μπορεί να θολώσουν. Μια δευτερογενής μυκητιασική λοίμωξη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο δέρμα. Εάν η μόλυνση είναι συγκεντρωμένη στα βράγχια ή είναι στα αρχικά στάδια, το ψάρι μπορεί να παρουσιάσει ερεθισμό, αναπνευστική δυσχέρεια και λήθαργο χωρίς να έχει οπτικές ενδείξεις της αρρώστιας.

Πώς αντιμετωπίζω το Saltwater Ich (Cryptocaryon irritans)

Η θεραπεία για το Cryptocaryon irritans είναι αρκετά απλή, εφόσον διορθωθεί η αιτία του στρες. Με διαφορά, η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία είναι ο χαλκός. Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων χαλκού διαθέσιμα για χρήση στο εμπόριο. Αυτά τα φάρμακα με βάση τον χαλκό θα παρέχουν σωστή θεραπεία, εάν χρησιμοποιηθούν στη σωστή δόση.

Προσοχή: ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες, ο χαλκός είναι πολύ τοξικός για τα ασπόνδυλα και δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε ενυδρεία υφάλων ή ενυδρεία με ασπόνδυλα.{alertWarning}

Για να διασφαλίσετε την κατάλληλη θεραπεία, μετακινήστε τα μολυσμένα ψάρια σε καραντίνα ή δεξαμενή θεραπείας με γυμνό από υπόστρωμα βυθό. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να χρησιμοποιείτε ένα κιτ δοκιμής χαλκού για την παρακολούθηση και τη διατήρηση των θεραπευτικών επιπέδων χαλκού. 

Άλλες μέθοδοι που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο τόσο του γλυκού όσο και του θαλάσσιου νερού είναι οι αποστειρωτές UV υψηλής ισχύος και τα φίλτρα διατόμων. Τα εξαιρετικά λεπτά φίλτρα διατόμων μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Cryptocaryon από το νερό κατά το στάδιο της ελεύθερης επίπλευσης. Ένας αποστειρωτής UV κατάλληλου μεγέθους θα σκοτώσει επίσης το Cryptocaryon που επιπλέει ελεύθερα.

Σημείωση: Η θεραπεία χαλκού, πρέπει να είναι συχνά σε δόση 0,15 έως 0,24 mg/λίτρο. Επίσης η αύξηση της αλατότητας της δεξαμενής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θανάτωση του παρασίτου. {alertSuccess}

Πώς μπορώ να αποτρέψω το Saltwater Ich (Cryptocaryon irritans)

Το παλιό ρητό ότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας» ισχύει απολύτως για όλες τις θαλάσσιες ασθένειες. Ισχύει ιδιαίτερα για τα Cryptocaryon irritans. Μερικά από τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου περιλαμβάνουν:

✅ Τοποθετήστε όλα τα νέα ψάρια σε μια δεξαμενή καραντίνας για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι τρώνε, χωρίς ασθένειες και ότι είναι σε θέση να αναρρώσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος. Λάβετε υπόψη ότι η δεξαμενή καραντίνας πρέπει να είναι καθαρή, κατάλληλου μεγέθους με αποτελεσματικό φιλτράρισμα και να έχει κατάλληλες παραμέτρους νερού.

✅ Αντιμετωπίστε σωστά τυχόν άρρωστα ψάρια πριν τα εισάγετε στο ενυδρείο της κύριας οθόνης.

✅ Παρέχετε επαρκείς κρυψώνες για να μειώσετε περαιτέρω το άγχος των ψαριών

✅ Θυμηθείτε, το άγχος είναι ο εχθρός της υγείας των ψαριών. Το Cryptocaryon θα στοχεύσει ψάρια με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώστε το άγχος των ψαριών για να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών.

Οι καλές πρακτικές όπως η διατήρηση της ποιότητας του νερού, η σωστή διατροφή, η σταθερή θερμοκρασία και η ικανοποίηση των απαιτήσεων του οικοτόπου συμβάλλουν στη συνολική υγεία των κατοίκων του ενυδρείου σας.

Σημαντική σημείωση: Όλες οι γνώσεις και οι συμβουλές που δημοσιεύονται μέσα στο Tropical Fish αποτελούν κομμάτι από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι γράφοντες. Σκοπό έχουν περισσότερο να ενημερώσουν για έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και όχι να υποκαταστήσουν τις διαγνώσεις των ειδικών και των κτηνιάτρων. Απευθυνθείτε πάντα σε αυτούς πριν την οποιαδήποτε εφαρμογή θεραπείας. {alertError}

The Tropical Fish Team

Το Tropical Fish είναι ένα blog αφιερωμένο στους λάτρεις των ενυδρείων, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο των ψαριών και των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στόχος μας είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να φροντίζουν τα ψάρια και τα ενυδρεία τους με επιτυχία. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό μας με επαγγελματικές απόψεις και προτάσεις ειδικών, χωρίς να υποκαθιστούμε τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο γνώση και αγάπη για τη ζωή κάτω από το νερό! facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη