Η διατήρηση ενός ενυδρείου γλυκού νερού είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει χρόνια απόλαυσης, εκπαίδευσης και ακόμη και ανακούφιση από το άγχος. Όταν κάποιος είν αι καινούργιος σε αυτό το χόμπυ, είναι εύκολο να κάνει κάποια πράγματα που μπορεί να μην είναι καλά για τα ψάρια.
Όπως όλα τα κατοικίδια, τα ψάρια του ενυδρείου βασίζονται σε εμάς για τις βασικές τους ανάγκες στη ζωή, από ένα άνετο μέρος για να ζήσουν μέχρι καλό φαγητό, καθαρό νερό και ειρηνικούς γείτονες. Τα ψάρια που φροντίζονται καλά, ζουν μια μακριά ευτυχισμένη ζωή και φορούν τα καλύτερα τους χρώματα. Είναι ανθεκτικά στις ασθένειες και μπορεί αν είστε τυχεροί και μεθοδικοί, ακόμη και να αναπαραχθούν!
Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δώσετε στα ψάρια σας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης.
Διακοσμήσεις που δημιουργούν τον τέλειο βιότοπο
Τα περισσότερα ψάρια χρειάζονται μια δομή στο περιβάλλον τους για να αισθάνονται ασφαλή, να δημιουργήσουν φωλιές ή να αναζητήσουν καταφύγιο. Σε ένα καλά διακοσμημένο ενυδρείο, τα ψάρια τείνουν να είναι λιγότερο ντροπαλά και να ζουν πιο άνετα.
Τα κυριαρχικά και ημι-επιθετικά ψάρια τείνουν να μαλώνουν λιγότερο όταν υπάρχει άφθονη κρυψώνα. Η διακόσμηση σας επιτρέπει να εξατομικεύσετε το ενυδρείο σας, να ασκήσετε τις δημιουργικές σας δεξιότητες και να μετατρέψετε αυτό το γυάλινο δοχείο σε μια ζωντανή τέχνη!
Όταν επιλέγετε διακοσμητικά για το ενυδρείο σας, να λαμβάνετε πάντα υπόψη τις ανάγκες των ψαριών σας. Για παράδειγμα, τα ψάρια που αρέσκονται να ζουν σε κοπαδάκια, όπως τα tetras, τα barbs, τα danios και τα rasboras, απολαμβάνουν να κολυμπούν ανάμεσα σε φυτά (ζωντανά ή τεχνητά) και η επιλογή πιο σκούρων αποχρώσεων βοηθάει να τονιστούν τα έντονα χρώματα τους.
Τοποθετήστε τα ψηλότερα φυτά προς το πίσω μέρος του ενυδρείου για να δημιουργήσετε ένα σκηνικό και να κρύψετε πιθανούς θερμαντήρες, καλώδια και σωλήνες του φίλτρου, με σταδιακά πιο κοντά φυτά προς τα εμπρός.
Για ψάρια με προσανατολισμό στην επιφάνεια, όπως τα γκουράμι, γκάπι, μόλυ κλπ χρησιμοποιήστε φυτά που είναι ψηλότερα από το ενυδρείο για να δημιουργήσετε προεξοχές. Τα πλωτά φυτά όπως το hornwort και το Salvinia δημιουργούν το ίδιο αποτέλεσμα και είναι εύκολο να αναπτυχθούν.
Τα ψάρια που τους αρέσει να μαρκάρουν περιοχές, όπως ορισμένοι τύποι κιχλίδων, γατόψαρα και ορισμένοι τύποι πλακόστομου βρίσκουν καταφύγιο σε κούφιους κορμούς, σπηλιές, κάστρα και βυθισμένα πλοία. Συχνά θα περιπολούν τις εισόδους στα λημέρια τους και θα διώχνουν κάθε ψάρι που πλησιάζει πολύ.
Σε ενυδρεία με δίσκους ή αγγελόψαρα, διακοσμήστε με κομμάτια παρασυρόμενου ξύλου με κλίση γωνίας από την επιφάνεια προς τα κάτω για να προσομοιώσετε τα πεσμένα δέντρα και τα κλαδιά στο φυσικό τους περιβάλλον.
Για τις κιχλίδες των Αφρικανικών κιχλίδων, χρησιμοποιήστε άφθονη πέτρα για να προσομοιώσετε τα πετρώδη εδάφη που υπάρχουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Όταν εισάγετε νέα ψάρια σε ένα ενυδρείο που υπάρχουν ήδη ψάρια όπως οι κιχλίδες, είναι καλή ιδέα να αναδιατάξετε την υπάρχουσα διακόσμηση για να εξαλείψετε τα παλιά εδαφικά όρια και να προσθέσετε νέες διακοσμήσεις για να δημιουργήσετε πρόσθετο περιβάλλον για τους νεοφερμένους.
Τεχνητή και φυσική διακόσμηση ενυδρείου
Τα στοιχεία της φυσικής διακόσμησης περιλαμβάνουν πέτρες, παρασυρόμενα ξύλα και ζωντανά υδρόβια φυτά. Οι φυσικές διακοσμήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τη χημεία του νερού ώστε να ταιριάζει στα ψάρια σας.
Για παράδειγμα, το παρασυρόμενο ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του pH και της αλκαλικότητας για τα ψάρια του Αμαζονίου και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο ασβεστόλιθος και άλλα πετρώματα με βάση το ανθρακικό ασβέστιο έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας το pH και την αλκαλικότητα για τις κιχλίδες της Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής.
Τεχνητές διακοσμήσεις όπως κάστρα, βυθισμένα πλοία, ειδώλια, μεταξωτά ή πλαστικά φυτά, προσομοιωμένοι κορμοί και βράχοι επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες ενυδρείων να δημιουργούν θεματικά περιβάλλοντα ή να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του περιβάλλοντος χώρου. Μην χρησιμοποιείτε μέταλλο ή οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να διαλυθεί ή να απελευθερώσει τοξίνες στο νερό.
Ταΐζοντας τα ψάρια σας
Τα ψάρια στη φύση περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους είτε τρώγοντας είτε προσπαθώντας να αποφύγουν να τα φάνε. Μερικά ψάρια είναι παμφάγα, δηλαδή τρώνε διαφορετικά είδη τροφής. Άλλα είναι φυτοφάγα και τρέφονται κυρίως με φυτική ύλη. Τα σαρκοφάγα, τρέφονται με τροφές όπως έντομα, σκουλήκια, καρκινοειδή, αμφίβια, άλλα ψάρια ακόμα και μικρά πτηνά και θηλαστικά! Τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια τρώνε λιγότερο συχνά, ενώ τα φυτοφάγα και τα παμφάγα βόσκουν όλη την ημέρα.
Τι πρέπει να ταΐζετε τα ψάρια σας και πόσο συχνά
Η γνώση του τι τρώνε τα ψάρια στη φύση βοηθά τον χομπίστα να επιλέξει την κατάλληλη τροφή και δίνει κάποιες ενδείξεις για το πόσο συχνά πρέπει να ταΐζονται. Τα περισσότερα ψάρια έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν ταΐζονται μία ή δύο φορές την ημέρα.
Όλα τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σε 2 λεπτά ή λιγότερο. Τα μεγάλα αρπακτικά δεν πιάνουν τροφή κάθε μέρα στη φύση και δεν χρειάζεται να ταΐζονται κάθε μέρα στο ενυδρείο. Η ποιότητα του νερού θα είναι καλύτερη και η συντήρηση του φίλτρου θα απαιτείται λιγότερο συχνά εάν αυτά τα ψάρια τρέφονται λιγότερο συχνά επίσης.
Τα φυτοφάγα και τα ψάρια θα πρέπει να τρέφονται με μικρές ποσότητες τροφής δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
Πάντα να ερευνάτε τις διατροφικές ανάγκες και τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών σας και να τις τηρείτε ανάλογα.
Αλλαγές νερού στο ενυδρείο
Οι τακτικές μερικές αλλαγές νερού απομακρύνουν τους ρύπους που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και βοηθούν στη σταθεροποίηση του pH. Αναπληρώνουν τα ιχνοστοιχεία και τα σημαντικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται από τα ψάρια, τα ασπόνδυλα και τα φυτά, καθώς και τις βιολογικές διεργασίες που διατηρούν την ισορροπία στο ενυδρείο σας.
Υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες σχετικά με τις αλλαγές νερού σε ένα ενυδρείο, αλλά η καλύτερη πρακτική είναι να κάνετε μικρές μερικές αλλαγές νερού σε τακτική βάση. Οι περισσότεροι χομπίστες αλλάζουν το 25% του νερού στο ενυδρείο τους κάθε 2 έως 4 εβδομάδες, αλλά τα ενυδρεία με μεγάλο φόρτο, αυτά που φιλοξενούν μεγάλα ακατάστατα ψάρια ή εξαιρετικά ευαίσθητα ψάρια ή ενυδρεία που το φαγητό πέφτει πλουσιοπάροχα, θα επωφεληθούν από πιο συχνές αλλαγές. Πολλοί φίλοι της "παλιάς σχολής" κάνουν μια αλλαγή νερού 10% έως 25% στα ενυδρεία τους κάθε εβδομάδα. Δεν συνιστάται η αλλαγή πάνω από το 50% του νερού.
Εάν το νερό της βρύσης σας έχει ασυνήθιστα υψηλό pH ή αλκαλικότητα ή είναι ακατάλληλο για χρήση σε ενυδρείο λόγω υψηλών νιτρικών αλάτων, φωσφορικών αλάτων ή άλλων προβλημάτων, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα καθαρισμού νερού αντίστροφης όσμωσης. Το νερό αντίστροφης όσμωσης (RO) ή απιονισμένο (DI) νερό μπορεί επίσης να αγοραστεί από πολλά τοπικά καταστήματα ψαριών.
Όταν χρησιμοποιείτε νερό RO/DI σε ενυδρεία γλυκού νερού, προσθέτετε πάντα ένα συμπλήρωμα ιχνοστοιχείων για να αντικαταστήσετε τα βασικά μέταλλα και τα ρυθμιστικά διαλύματα που επαναφέρουν το νερό στη φυσική του κατάσταση και προάγουν τη βέλτιστη υγεία, χρώμα και σφρίγος στα ψάρια και τα ζωντανά φυτά σας. Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι έχει αποδεκτή σύνθεση.
Μεταφορά και εγκλιματισμός ψαριών
Ο σωστός εγκλιματισμός των νέων ψαριών στο ενυδρείο σας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία τους. Το πιάσιμο με την απόχη στο κατάστημα και η μεταφορά των ψαριών είναι πολύ αγχωτική κατάσταση και η ποιότητα και η χημεία του νερού μπορεί να διαφέρουν μεταξύ του τοπικού pet shop και του ενυδρείου σας.
Θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του νερού του αποθηκευτικού χώρου και του ενυδρείου σας, και όσο περισσότερη απόσταση διένυσαν τα ψάρια, τόσο περισσότερο χρόνο και προσοχή πρέπει να ασκείτε κατά τον εγκλιματισμό τους. Επιπλέον, ορισμένα ψάρια είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές και απαιτούν πιο σταδιακό εγκλιματισμό.
Πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι μετά την αγορά ψαριών ή φυτών. Σε εξαιρετικά κρύο ή ζεστό καιρό, μεταφέρετε τα ψάρια σε μονωμένο ψυγείο ή δοχείο αποστολής από φελιζόλ για να αποφύγετε τις υπερβολικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Μην τοποθετείτε ψάρια στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Τέλος, φροντίστε να ερευνήσετε εκ των προτέρων τα ψάρια που αγοράζετε για να βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες στο ενυδρείο σας είναι κατάλληλες για αυτά.
Προτεινόμενη τεχνική εγκλιματισμού ψαριών:
Μέθοδος Float: Ιδανικό για τις περισσότερες νέες αγορές
Βήμα 1: Σβήστε το φως του ενυδρείου και ανοίξτε το κάλυμμα.
Βήμα 2: Επιπλεύστε την κλειστή σακούλα των νέων ψαριών στο ενυδρείο σας για 10 έως 15 λεπτά για ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Βήμα 3: Ανοίξτε τη σακούλα και κυλήστε το πάνω μέρος προς τα κάτω για να σχηματίσετε μια «μανσέτα», κρατώντας τη σακούλα ανοιχτή για να μπει αέρας. Μην ασφαλίζετε την τσάντα κρεμώντας την πάνω από την άκρη του ενυδρείου και κλείνοντας το κάλυμμα, γιατί έτσι θα διακοπεί η παροχή αέρα.
Βήμα 4: Προσθέστε μια κούπα νερού ενυδρείου στη σακούλα. Προσέξτε να μην χυθεί νερό από τη σακούλα στο ενυδρείο σας.
Βήμα 5: Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 2 ή 3 φορές σε διάστημα 15 έως 20 λεπτών.
Βήμα 6: Βγάλτε απαλά τα ψάρια από τη σακούλα και τοποθετήστε τα στο ενυδρείο.
Βήμα 7: Απορρίψτε το νερό από τη σακούλα. μην το βάζετε στο ενυδρείο σας!
Βήμα 8: Προσθέστε μια μικρή ποσότητα Water Conditioner στο ενυδρείο για να αποκαταστήσετε την προστατευτική επίστρωση του νέου ψαριού που χάθηκε στο δίχτυ και τη μεταφορά.
Βήμα 9: Αφήστε τα ψάρια να εγκατασταθούν στο νέο τους σπίτι για λίγες ώρες πριν ανάψετε το φως του ενυδρείου.