Koi - Cyprinus rubrofuscus

koi-school

Τα Koi ή πιο συγκεκριμένα τα nishikigoi είναι έγχρωμες ποικιλίες του κοινού κυπρίνου (Cyprinus carpio) που εκτρέφονται για διακοσμητικούς σκοπούς σε υπαίθριες λίμνες ή σε υδάτινους κήπους.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες koi, που προέρχονται από την αναπαραγωγή που ξεκίνησε στη Niigata της Ιαπωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αρκετές ποικιλίες αναγνωρίζονται από τους Ιάπωνες, που διακρίνονται από χρωματισμό, μοτίβο και κλιμάκωση. Μερικά από τα κύρια χρώματα είναι το λευκό, το μαύρο, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το μπλε, το καφέ και το κρεμ, εκτός από τις μεταλλικές αποχρώσεις όπως το χρυσό και το ασημί-λευκό. Η πιο δημοφιλής κατηγορία koi είναι το Gosanke, το οποίο αποτελείται από τις ποικιλίες Kōhaku, Taishō Sanshoku και Shōwa Sanshoku.

Προέλευση και διανομή

Τα Koi έχουν μια μακρά και ξεχωριστή ιστορία ως κατοικίδια ψάρια. Το Koi προέρχεται από τον κυπρίνο Amur (Cyprinus rubrofuscus) που διατηρούνταν σε όλη την Ασία ως πηγή τροφής. Ο κυπρίνος μπορεί να μεγαλώσει πολύ γρήγορα και είναι ανθεκτικό ψάρι, γεγονός που τον καθιστά ιδανική πηγή τροφής. 
Ωστόσο, δημιουργήθηκαν φυσικές μεταλλάξεις στο χρώμα μετά από αμέτρητες γενιές. Αυτά τα ψάρια διαχωρίστηκαν από τον κύριο πληθυσμό και εκτράφηκαν επιλεκτικά. Από τη διασταύρωση αυτών των χρωματικών παραλλαγών κατά τη διάρκεια των αιώνων, προέκυψαν τα koi που γνωρίζουμε σήμερα.

Αυτά τα καλλωπιστικά ψάρια διασταυρώθηκαν με τον κυπρίνο χωρίς λέπια που εισήχθη στην Ιαπωνία από τη Γερμανία και γεννήθηκε μια μετάλλαξη των koi χωρίς λέπια. Γνωστά ως «doitsu» Μπορεί να έχουν μερικά λέπια, κατά μήκος των δύο πλευρών του ραχιαίου πτερυγίου τους, τυχαία τοποθετημένα σε όλο το σώμα τους, ή απλώς μερικές επικαλυπτόμενες γιγάντιες φολίδες στις πλευρές τους.

Μερικά koi, γνωστά ως butterfly koi ή με μακριά πτερύγια, έχουν επιμήκη πτερύγια σε όλο το σώμα τους. Αυτά τα πτερύγια είναι επιρρεπή σε σκισίματα και ουλές, οπότε βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον τους έχει περιορισμένες αιχμηρές επιφάνειες για να διατηρήσετε τα πτερύγια τους που ρέουν.

Τα Koi βρίσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν αγορές υψηλού επιπέδου στην Ιαπωνία που μεταφέρουν τα πιο περίτεχνα και ακριβά ψάρια στον κόσμο, που πωλούνται για χιλιάδες δολάρια το καθένα! Πολλά koi που υπάρχουν σήμερα είναι koi εγχώριας φυλής που δεν έχουν υψηλή τιμή, αλλά είναι αγαπημένα κατοικίδια, όπως όλα τα άλλα ψάρια.

koi-fish


Χρώματα και Σημάδια

Τα Koi έχουν πολλές ταξινομήσεις και χρωματικές προδιαγραφές. Μπορεί να υπάρχουν πολλές μικρές διαφορές στο χρώμα που μετακινούν τα ψάρια μεταξύ της μιας κατηγορίας ή της άλλης. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς χρωματισμούς.

1. The Gosanke 
Αποτελούμενα από το kohaku, το sanke και το showa, αυτά τα koi είναι τα πιο πολύτιμα και πολύτιμα σε όλο το χόμπι του koi. Είναι συχνά οι κορυφαίοι νικητές σε εκθέσεις koi σε όλο τον κόσμο.

2. Kohaku
Η ποικιλία koi του koi είναι ένα λευκό σώμα με κόκκινη χρώση. Υπάρχουν πολλά μοτίβα στην ποικιλία kohaku που συμβάλλουν στην αξία τους. Για το κλασικό koaku koi, η κόκκινη ή "hi" χρωστική πρέπει να είναι βαθιά κορεσμένη και να συμμορφώνεται με τις άκρες της κλίμακας, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση σε λευκές και κόκκινες περιοχές. Είναι καλύτερα όλη η κόκκινη χρωστική ουσία να είναι ενωμένη σε λωρίδες ή μεγάλες κηλίδες σε όλο το σώμα χωρίς τυχαία διασπορά της χρωστικής.

3. Sanke
Sanke σημαίνει "τρίχρωμο" και είναι ένας χρωματισμός kohaku με μαύρα ή "sumi" σημάδια. Δεν πρέπει να υπάρχουν μαύρα σημάδια στο κεφάλι, αλλά η κόκκινη χρωστική ουσία είναι εντάξει. Είναι προτιμότερο τα πτερύγια να έχουν μερικές μαύρες ρίγες παντού για αντίθεση.

4. Showa
Το showa koi έχει παρόμοια σχέση με το sanke. Το Showa koi έχει τον ίδιο χρωματισμό λευκού, κόκκινου και μαύρου, αλλά το showa koi έχει περισσότερη μαύρη χρωστική από το κόκκινο, δημιουργώντας ένα ζωντανό μοτίβο αντίθεσης. Το μαύρο μπορεί να επεκταθεί στο κεφάλι και στις βάσεις των πτερυγίων.

5. Bekko
Ένα bekko koi μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά χρώματα σώματος με μαύρα σημάδια στην πλάτη τους. Ένας Shiro Bekko έχει λευκό σώμα, ένας Ki Bekko έχει ένα κίτρινο σώμα και ένας Aka Bekko έχει ένα κόκκινο σώμα.

6. Kawarimono
Αυτή η συλλογή ποικιλιών koi διαιρείται ακόμη περισσότερο. Αυτή η ομάδα περιέχει τα Shiro Muji (καθαρό λευκό), Karasugoi (όλα μαύρα), Goshiki (ένα μείγμα και των πέντε χρωμάτων—λευκό, κόκκινο, μαύρο, μπλε και σκούρο μπλε), Chagoi (καφέ), Benigoi (όλα κόκκινο) Κιγκόι (όλα κίτρινα) και πολλά άλλα.

koi-colors

Αλλα ψάρια που ταιριάζουν με τα Koi
Η πιο σημαντική πτυχή της διατήρησης των ψαριών σε εξωτερικές λίμνες είναι ότι υπόκεινται στα στοιχεία της φύσης και τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Μπορείτε να προσπαθήσετε να θερμάνετε τη λίμνη σας, αλλά αν η θέρμανση σας αποτύχει, τα άλλα είδη ψαριών θα αρρωστήσουν πολύ γρήγορα. Δεν συνιστάται η διατήρηση τροπικών ψαριών, σε εξωτερικές λίμνες σε κρύο καιρό.

Περισσότερα Koi
Πριν γεμίσετε τη λίμνη σας, έχετε κατά νου ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 950 λίτρα νερού ανά koi. Σίγουρα μπορεί να μην το χρειάζονται όταν είναι μικρά, αλλά όταν μεγαλώσουν, θα χρειαστούν τον επιπλέον χώρο. Κατά την εγκυμοσύνη, τα θηλυκά koi αναπαραγωγής θα πρέπει να έχουν 2 τόνους το καθένα προκειμένου να έχουν αρκετή επιφάνεια για την εκόλαψη των αυγών τους. Τα Koi είναι ψάρια, που αγαπούν την παρέα επομένως προτιμώνται τουλάχιστον 3 koi ανά λίμνη.

Χρυσόψαρο
Είναι ένας μύθος ότι το koi και το χρυσόψαρο δεν μπορούν να κρατηθούν μαζί. Είναι ουσιαστικά «ξαδέρφια» του κυπρίνου και μοιράζονται τις ίδιες συνήθειες. Τα χρυσόψαρα δεν χρειάζονται τόσο χώρο όσο τα koi, επομένως σε ορισμένες μικρές λίμνες μπορεί να είναι καλύτερα τα χρυσόψαρα, αντί για koi.

Καρχαρίες Hi-Fin
Μια νεότερη προσθήκη στο χόμπι των ψαριών, ο καρχαρίας Hi-Fin (Myxocyprinus asiaticus) τα πάει καλά σε υπαίθριες λίμνες. Άλλος ένας ξάδερφος του κυπρίνου. Αυτά τα ψάρια είναι φυτοφάγα, επομένως μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας των φυκιών στη λίμνη σας, αλλά σίγουρα προτιμούν τα pellet που προορίζονται για τα koi. Αυτά τα ψάρια μπορούν επίσης να μεγαλώσουν πολύ και το σκούρο χρώμα τους τα κάνει πιο δύσκολο να τα δει κανείς μέσα στη λίμνη.

Υδρόβιες χελώνες
Οι χελώνες μπορούν να προστεθούν σε λίμνες με εξαιρετική προσοχή. Μερικές χελώνες τα πηγαίνουν καλά με τα ψάρια και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Κάποιες χελώνες όμως θα δαγκώσουν το koi στα πτερύγια και το οπίσθιο τους πτερύγιο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και ασθένειες.

koi-pool

Το περιβάλλον και η φροντίδα του Koi
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατασκευή και τη συντήρηση μιας λίμνης koi είναι να έχετε αρκετό χώρο για όλα τα ψάρια σας. Αν και ξεκινούν πολύ μικρά, τα περισσότερα koi μπορούν να μεγαλώσουν πάνω από 100cm σε λίγα, χρόνια. 

Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν το λάθος να γεμίζουν υπερβολικά τη λίμνη τους όταν τα ψάρια τους είναι μικρά και μετά πρέπει να απαλλαγούν από κάποια από αυτά όταν μεγαλώσουν. Κανονικά το Koi δεν πρέπει να φυλάσσεται σε ενυδρείο εκτός εάν η δεξαμενή είναι πολύ μεγάλη. Παρόλα αυτά, σε μικρό περιβάλλον δεν θα αναπτυχθεί πλήρως. 

Όλες οι λίμνες koi πρέπει να έχουν τουλάχιστον 950 λίτρα ανά ψάρι. Αυτό μπορεί να ακούγεται γελοίο όταν τα ψάρια σας είναι μόλις λίγα εκατοστά, αλλά θα το χρειαστούν όταν μεγαλώσουν. Περισσότερο νερό θα κάνει πάντα τη συντήρηση ευκολότερη και θα διατηρεί τα ψάρια σας πιο υγιή.

Οι λίμνες Koi μπορεί να ποικίλλουν σε θερμοκρασία. Τα Koi μπορούν να ανεχθούν ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, αλλά καταπονούνται εύκολα όταν οι θερμοκρασίες αλλάζουν πολύ γρήγορα. Μονώστε τις πλευρές της λίμνης σας, σκάψτε τη λίμνη σας σε βάθος 60cm - 1m ή περισσότερο και παρέχετε κάλυμμα σκιάς για να προστατεύσετε τα ψάρια σας από απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Δεδομένου ότι οι λίμνες koi διατηρούνται έξω και φιλοξενούν πολύ μεγάλα ψάρια, το σύστημα φιλτραρίσματος πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο και σωστά εγκατεστημένο. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι φιλτραρίσματος που είναι κοιοί σε λίμνες koi: μηχανικό, χημικό και βιολογικό.

Μηχανικό φιλτράρισμα
Τα συστατικά των μηχανικών μέσων είναι αδρανή - αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουν τίποτα για να επηρεάσουν τη χημεία του νερού σας. Αυτά τα μέσα σταματούν στερεά απόβλητα από το νερό που περνούν και κολλάνε πάνω τους, πράγμα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών μέσων σας. 

Η μηχανική διήθηση αφαιρεί τα αντιαισθητικά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων των ψαριών, της λάσπης, των αιωρούμενων τροφίμων ή της σκόνης. Για να αποφευχθεί το μπούκωμα, τα μέσα του φίλτρου πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

Τα μηχανικά μέσα διατίθενται σε πολλά διαφορετικά μεγέθη. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι πόροι στα μηχανικά μέσα, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το σωματιδιακό υλικό ώστε το φίλτρο να το κρατήσει. Τα χονδροειδή μέσα καθαρισμού είναι ευκολότερα στον καθαρισμό και την επαναχρησιμοποίηση από τα λεπτότερα μέσα. Ενας γυαλοβάμβακας για παράδειγμα μόλις γεμίσει πετιέται.

koi-pond

Βιολογικό φιλτράρισμα

Τα βιολογικά μέσα είναι οποιοδήποτε αδρανές υλικό παρέχει στέγη για ευεργετικά βακτήρια που μετατρέπουν τοξικά απόβλητα σε λιγότερο τοξική μορφή. Αυτό είναι ένα μέσο που δεν πρέπει να αντικατασταθεί εκτός εάν είναι υπερβολικά φραγμένο για να λειτουργήσει.

Τα βακτήρια απομυζούν τροφή και οξυγόνο από το νερό που περνά. Όταν τα σωματίδια εισέρχονται στα μέσα, μειώνοντας τη ροή του νερού, εκείνη η περιοχή λιμοκτονεί από οξυγόνο, προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων στο σημείο εκείνο. Γι 'αυτό τα μηχανικά μέσα πρέπει να τοποθετούνται πριν από τα βιολογικά μέσα ώστε να κατακρατούν τα σωματίδια.

Όταν το βιο φορτίο αυξάνεται, η αφθονία της αμμωνίας και των νιτρωδών προκαλεί την αναπαραγωγή των βακτηρίων. Τα βακτήρια που καταναλώνουν αμμωνία αναπαράγονται γρήγορα, έως ότου το επίπεδο αμμωνίας πέσει στο μηδέν. Μερικές φορές αναπαράγονται υπερβολικά και προκαλούν αυτό που λέγεται "άνθηση βακτηρίων" που μοιάζει με καπνό στο ενυδρείο. Μόλις αυξηθεί η σωστή ποσότητα βακτηρίων για να ξεπεραστεί η έκρηξη της αμμωνίας, η περίσσεια βακτηριδίων λιμοκτονεί και πεθαίνει και ο "καπνός" εξαφανίζεται.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι χομπίστες  επιμένουν σε τουλάχιστον βιολογικά και μηχανικά μέσα για διήθηση των ρύπων. Λειτουργούν αρμονικά και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς, ισορροπημένου και αξιόπιστου οικοσυστήματος.

Σε μια καθιερωμένη δεξαμενή, μια άνθιση βακτηρίων είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί και τυχόν αιχμές αμμωνίας μπορεί να εξαφανιστούν σε 24 ώρες - συχνά πριν καν έχετε χρόνο να το δοκιμάσετε. Σε νέες δεξαμενές, ο χρόνος που χρειάζεται η αμμωνία για να μετατραπεί από βακτήρια εξαρτάται από την ποσότητα του φορτίου των ψαριών και τα βακτήρια από τα οποία ξεκινάτε.

Καθώς τα βακτήρια καταναλώνουν αμμωνία, εξάγουν νιτρώδη. Άλλα βακτήρια καταναλώνουν τα νιτρώδη για ενέργεια και αποβάλλουν νιτρικά άλατα. Αυτά τα βακτήρια είναι πιο αργά στην αναπαραγωγή και προτιμούν περιβάλλοντα όπου τα επίπεδα αμμωνίας είναι μηδενικά.

Μόλις τα βακτήρια εδραιωθούν στα βιολογικά μέσα, είναι δύσκολο να καταστραφούν, εκτός αν κάνετε υπερβολικό καθαρισμό, ή με τη χρήση χλωριωμένου νερού ή με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Τα βιολογικά μέσα είναι εξαιρετικά πορώδη και διαθέτουν απίστευτες επιφάνειες. Μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά βακτήρια σε ένα μικρό χώρο. Μπορούν επίσης να φράξουν εύκολα και να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους γρήγορα εάν χρησιμοποιηθεί ανεπαρκής μηχανική διήθηση. Τα μικρότερα μέσα διαρκούν 2-4 χρόνια και είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν έχετε ένα μικρό δοχείο. Τα πλαστικά μέσα δεν έχουν την εκτεταμένη επιφάνεια, αλλά είναι απίθανο να φράξουν και δεν χρειάζονται ποτέ αντικατάσταση.

Χημικό φιλτράρισμα

Τα χημικά μέσα δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο τα βιολογικά ή τα μηχανικά, αλλά μπορούν να είναι αποτελεσματικά για μια ποικιλία φίλτρων. 
Τα χημικά μέσα φιλτραρίσματος βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας του νερού. Οι δύο πιο δημοφιλείς μορφές χημικών μέσων είναι ο ενεργός άνθρακας και ο ζεόλιθος. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρωτώντας στο κατάστημα που αγοράζετε τα ψάρια σας.

fancy-koi


Δίαιτα και σίτιση Koi

Τα Koi, όπως και τα ξαδέρφια τους τα χρυσόψαρα, είναι παμφάγα που τρέφονται στο βυθό. Τρώνε πολλά ζωύφια και περνούν πολύ χρόνο αναζητώντας τροφή στο υπόστρωμα. Τα περισσότερα φαγητά για Koi είναι επιπλέοντα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες τους να βλέπουν τα ψάρια τους κατά τη διάρκεια του χρόνου σίτισης και τα περισσότερα koi προσαρμόστηκαν καλά στο τάισμα στην επιφάνεια. 

Πολλοί ιδιοκτήτες θα δουν τα ψάρια τους να τσιμπολογούν φύκια και θα υποθέσουν ότι τους αρέσουν τα χορταρικά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Τα ζωύφια και οι προνύμφες ζωυφίων που κατοικούν στα φύκια κυνηγούν. Ωστόσο, τα Koi είναι παμφάγα και τρώνε μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά που ρίχνονται στη λίμνη.

 Αποθηκεύστε όλες τις τροφές για ψάρια μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο και αντικαταστήστε το κάθε 6 μήνες για να εξασφαλίσετε ότι η περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, παραμένει σε υγιή επίπεδα.

Δεδομένης της υπαίθριας κατάστασής τους, οι διαθέσεις των koi για φαγητό θα ποικίλλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού τους. Σε κρύες εποχές, το koi μπορεί να μην ενδιαφέρεται να φάει καθόλου ή να τρώει πολύ λίγο για μήνες. Αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά και δεν αποτελεί αιτία συναγερμού. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα ψάρια θα επιστρέψουν στις κανονικές τους συνήθειες.

Διαφορές φύλου

Οι εξωτερικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών koi είναι λεπτές.  Τα θηλυκά koi τείνουν να έχουν πιο στρογγυλεμένα κεφάλια και κοιλιές, ενώ τα αρσενικά έχουν μυτερά κεφάλια και πιο λεπτό σώμα. Τα αρσενικά μπορεί να μπερδευτούν με τα θηλυκά όταν τρέφονται υπερβολικά και γίνονται παχύσαρκα.

Διαφορές συμπεριφοράς μπορούν επίσης να παρατηρηθούν από έναν έμπειρο παρατηρητή. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας, συνήθως στα τέλη της άνοιξης, τα αρσενικά koi θα κυνηγήσουν τα θηλυκά γύρω από τη λίμνη. Τα ανώριμα ψάρια μπορεί να μπουν στη δράση απλώς για να μιμηθούν τα μεγαλύτερα ψάρια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αναπαραγωγικά ώριμα.

Κάρτα πληροφοριών

Δυσκολία Μεσαίο
Ιδανικό μέγεθος δεξαμενής 1890 λίτρα
Μέγεθος 100 - 130 cm
Περιβάλλον Γλυκού νερού
PH 6.0 – 8.0
Θερμοκρασία 0 - 25°C
Σκληρότητα νερού 4 - 20 dH
Πόσα ψάρια κατ' ελάχιστο 1-3
Διαθεσιμότητα Κοινό
Διατροφή Παμφάγο
Τροφές Pellet, Ζωντανά, κατεψυγμένα
Διάρκεια ζωής 10-200 χρόνια
Βιότοπος Ασία
Οικογένεια Cyprinidae{alertInfo}
The Tropical Fish Team

Το Tropical Fish είναι ένα blog αφιερωμένο στους λάτρεις των ενυδρείων, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο των ψαριών και των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στόχος μας είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να φροντίζουν τα ψάρια και τα ενυδρεία τους με επιτυχία. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό μας με επαγγελματικές απόψεις και προτάσεις ειδικών, χωρίς να υποκαθιστούμε τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο γνώση και αγάπη για τη ζωή κάτω από το νερό! facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη