Η «τρύπα στο κεφάλι» είναι μια αρκετά συνηθισμένη ασθένεια που ως επί το πλείστον πλήττει τις κιχλίδες (oscar, discus κλπ). Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια που προκαλούν αυτή την ασθένεια, η οποία αν και μπορεί να αποβεί μοιραία, εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι πολύ πιθανό το ψάρι να θεραπευτεί.
Υπεύθυνο για την ασθένεια θεωρείται ένα παράσιτο που ονομάζεται Hexamita. Αυτό το παράσιτο μολύνει αρχικά το έντερο του ψαριού και στη συνέχεια μεταφέρεται στην κοιλιακή κοιλότητα, το σπλήνα, και τους νεφρούς.
Καθώς η ασθένεια προχωράει, τα κλασικά συμπτώματα της ασθένειας (μικρές τρύπες στο κεφάλι και το σώμα του ψαριού) γίνονται εμφανή στο ψάρι. Αυτά τα τραύματα θα ανοίξουν για να απελευθερώσουν τα μικρά άσπρα νημάτια που περιέχουν τις παρασιτικές προνύμφες. Οι δευτεροβάθμιες μολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες μπορούν έπειτα να αναπτυχθούν σε αυτές τις τρύπες και να οδηγήσουν σε ακόμα σοβαρότερες ασθένειες.
Μια άλλη δημοφιλής θεωρία είναι ότι η έλλειψη ιχνοστοιχείων και μετάλλων από το νερό ή μια δυσαναλογία βιταμινών μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Κάποιοι χομπίστες έχουν παρατηρήσει μια συσχέτιση στη χρήση ενεργού άνθρακα με έξαρση της ασθένειας. Ο άνθρακας μπορεί να αφαιρέσει μερικά από τα ευεργετικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα που περιέχονται στο νερό, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί το παράσιτο.
Αίτια που προκαλούν στρες στα ψάρια, θα ενισχύσουν επίσης τις επίπτωσεις αυτής της ασθένειας. Η κακή ποιότητα νερού, η ακατάλληλη διατροφή και ο υπερπληθυσμός ψαριών στο ενυδρείο είναι όλοι στρεσογόνοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια. Επειδή η ασθένεια συνδέεται συχνά με τα μεγαλύτερα σε ηλικία ψάρια, μπορεί να υπάρχει μια σχέση με τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτά τα ψάρια.
Συμπτώματα
Τρύπες στο κεφάλι αλλά και στο σώμα των ψαριών είναι εμφανείς ενδείξεις ότι το ψάρι ασθενεί. Αρχικά τα συμπτώματα έχουν ήπια μορφή αλλά σταδιακά οι τρύπες θα μεγαλώσουν και θα επιμολυνθούν από άλλα βακτήρια και μύκητες τα οποία θα προσβάλουν τις πληγές και προοδευτικά το ψάρι θα γίνεται όλο και πιο άρρωστο, θα χάσει την όρεξη του και θα οδηγηθεί στο θάνατο.
Θεραπεία
Στην περίπτωση που κάποιο ψάρι έχει προσβληθεί από την ασθένεια καλό θα ήταν να το βάλουμε σε ενυδρείο καραντίνας και να αρχίσουμε τη θεραπεία με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Θα πρέπει ειδικά τότε να προσφέρουμε στο ψάρι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, όσον αφορά στην ποιότητα του νερού αλλά και την διατροφή του. Αν παρουσιαστούν δευτερεύουσες μολύνσεις από βακτήρια οι μύκητες θα πρέπει να χορηγήσουμε και άλλα αντιβιοτικά, πάντα με τη συμβουλή ενός ειδικού.
Πρόληψη
Όπως για κάθε ασθένεια πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης. Προσφέρετε στο ψάρι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. καλή ποιότητα νερού, καλή διατροφή και προσπαθήστε να εξαλείψετε όλους τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στρες στα ψάρια όπως είναι ο υπερπληθυσμός σε ένα ενυδρείο.
Με πληροφορίες από τη σελίδα Aquariums