Ασθένειες θαλασσινού νερού σε ενυδρείο - Αντιμετώπιση

Ασθενειες θαλασσινού νερού σε ενυδρειο

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε ασθένειες θαλασσινού νερού στις οποίες αρρωσταίνουν τα ψάρια του ενυδρείου. Τα ψάρια εκτίθενται συνεχώς σε διάφορα παθογόνα, λόγω του κλειστού κυκλώματος του νερού ώστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι κρίσιμο για την καλή γενική υγεία τους.

Μπορείτε να βελτιώσετε την ανοσολογική λειτουργία των ψαριών σας παρέχοντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον.

✅ Λάβετε υπόψιν τις χωρικές απαιτήσεις τους, την επιθυμητή περιοχή για κρυψώνες και τον ελεύθερο χώρο τους για κολύμπι.

✅ Ταΐστε με τροφές υψηλής ποιότητας ειδικά για το μεταβολισμό και την πέψη των ψαριών σας και φροντίστε να την αντικαθιστάτε τακτικά.

✅ Ελέγξτε τη χημεία του νερού σας σε σταθερή βάση και βεβαιωθείτε ότι η συντήρηση έχει ύψιστη προτεραιότητα.

Η εξάλειψη του στρες από το περιβάλλον των ψαριών, συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της συνολικής υγείας και ευημερίας τους. {alertSuccess} 

Ανάλογα με τη φύση τους, άλλες ασθένειες θαλασσινού νερού έχουν συμπτώματα που μπορεί να είναι αρκετά εμφανή και άλλες πιο διακριτικά. 

Φυσικά σημάδια ασθένειας, όπως εξογκώματα, μπαλώματα, απώλεια λεπιών, σκισίματα πτερυγίων ή αλλαγές στο χρώμα είναι εύκολο να εντοπιστούν ακόμη και στους αρχάριους χομπίστες. 

Οι αλλαγές συμπεριφοράς, όπως αλλαγές στην όρεξη, η λανθασμένη θέση του σώματος και οι διαταραχές άνωσης είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Η καλύτερη μέθοδος για να εντοπίσετε την ασθένεια στα ψάρια σας είναι να τα ελέγχετε καθημερινά και να παρακολουθείτε προσεκτικά κάθε ψάρι. Μόλις αναγνωρίσετε την κανονική συμπεριφορά και τα μοτίβα τους, θα είναι πιο εύκολο να αντιληφθείτε τυχόν μικρές αλλαγές. {alertSuccess} 

astheneies-yhalassinou-nerou

Ασθένειες θαλασσινού νερού σε ενυδρείο

✅ Παράσιτα

Τα παράσιτα εισέρχονται συνήθως σε ένα ενυδρείο όταν προστίθενται νέα ψάρια χωρίς την κατάλληλη καραντίνα. Το άγχος της μεταφοράς και της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον τους προκαλεί μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, επιτρέποντας στα παράσιτα που κουβαλούν, να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν ευκολότερα.

Τα κοινά κλινικά σημάδια των παρασίτων στα ψάρια του αλμυρού νερού περιλαμβάνουν εξωτερικές κηλίδες, μώλωπες, λήθαργο και αναπνευστική δυσλειτουργία ή ξαφνικό θάνατο.

Εδώ είναι τα πιο κοινά παράσιτα των ψαριών του αλμυρού νερού:

Ανάλογα με το παράσιτο, οι θεραπευτικές επιλογές σας μπορεί να διαφέρουν. Επικοινωνήστε με τον ειδικό για να εντοπίσει σωστά το παράσιτο και να συστήσει την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία. 

Πολλές θεραπείες για παράσιτα δεν είναι ασφαλείς για τα κοράλλια ή τα ασπόνδυλα, επομένως μπορεί να χρειαστείτε μια δεξαμενή καραντίνας για τη θεραπεία των μολυσμένων ψαριών. {alertSuccess} 

✅ Βακτήρια

Υπάρχουν πολλά είδη βακτηρίων στο ενυδρείο σας. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ψαριού μπορεί να κρατά υπό έλεγχο τα περισσότερα βακτήρια. Εάν τα ψάρια σας αγχώνονται λόγω κακής ποιότητας νερού, εδαφών ή τσακωμών ή κακής διατροφής, τότε η ανοσία τους θα μειωθεί και θα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη.

Τα κοινά σημάδια βακτηριακής νόσου στα θαλάσσια ψάρια περιλαμβάνουν λήθαργο, μειωμένη όρεξη, δερματικά έλκη και ξαφνικό θάνατο. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, φροντίστε να ελέγξετε την ποιότητα του νερού σας και να αξιολογήσετε τη διατροφή των ψαριών σας.

Τις περισσότερες φορές, εάν εντοπιστεί και εξαλειφθεί ο πρωταρχικός παράγοντας άγχους, τα ψάρια σας δεν θα χρειαστούν πρόσθετη θεραπεία. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά που να συνταγογραφούνται από τον κτηνίατρό σας.

✅ Λεμφοκύστη

Υπάρχουν πολλές ασθένειες θαλασσινού νερού σε ένα ενυδρείο. Η πιο συχνά παρατηρούμενη είναι η λεμφοκύστη, Lymphocystis, ένας ιριδοϊός που έχει επίσης τον αντίστοιχο του σε ψάρια γλυκού νερού.

Τα κλινικά σημάδια της λεμφοκύστης περιλαμβάνουν μικρά λευκά ή ανοιχτόχρωμα οζίδια στο δέρμα και τα πτερύγια του ψαριού. Μπορεί επίσης να σχηματιστούν εσωτερικά σε διάφορα όργανα, τα οποία δεν θα είναι ορατά.

Τα συμπτώματα συγχέονται εύκολα με τη νόσο του Marine Ich (white spot disease) ή με κατάγματα των ακτίνων των πτερυγίων. Ο κτηνίατρός μπορεί να πάρει ένα δείγμα για να το εξετάσει στο μικροσκόπιο και να προσδιορίσει την αιτία των λευκών όζων.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για αυτήν την ασθένεια προς το παρόν. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι βλάβες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, υπό την προϋπόθεση ότι το ψάρι σας δεν θα συνεχίσει να έχει άγχος.

Ασθενειες θαλασσινού νερού

✅ Νόσος φυσαλίδων αερίου 

Η ασθένεια των φυσαλίδων αερίου (Gas Bubble Disease) εμφανίζεται όταν το νερό αποκτά υπερκορεσμό σε αέριο και μικρές μικροφυσαλίδες κολλάνε στο δέρμα και τα μάτια των ψαριών. Το υπό πίεση αέριο διαχέεται στα ψάρια μέσω των βραγχίων. Μπορεί να δείτε μια μεγάλη φούσκα ή πολλές μικρότερες φυσαλίδες στο δέρμα, τα πτερύγια και/ή τα μάτια του ψαριού σας.

Οι φυσαλίδες μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση των ιστών και να οδηγήσουν σε διάβρωση των πτερυγίων ή βλάβη των εσωτερικών οργάνων. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτές οι φυσαλίδες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και να επιτρέψουν στα παθογόνα να εισέλθουν στο σώμα του ψαριού.

Μην προσπαθήσετε να σκάσετε μόνοι σας τις φυσαλίδες! Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

✅ Διάβρωση κεφαλής και πλευρικών γραμμών

Η διάβρωση της κεφαλής και της πλευρικής γραμμής, (Head and Lateral Line Erosion), ευρύτερα γνωστή ως νόσος της οπής στο κεφάλι, (Hole in the head Disease) δεν έχει συγκεκριμένη αιτία. Μπορεί να επηρεάσει πολλά είδη και να προκαλέσει διάβρωση της κεφαλής και της πλάγιας γραμμής τους. Οι περιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από μια μικρή κηλίδα στο κεφάλι έως ολόκληρο το πρόσωπο και τα πλάγια του σώματος με διάβρωση του δέρματος.

✅ Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες: κακή ποιότητα νερού, υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα, ανεπαρκής διατροφή, πρωτόζωα και παράσιτα. Μόλις εντοπιστεί και εξαλειφθεί ο στρεσογόνος παράγοντας, τα ψάρια σας πιθανότατα θα χρειαστούν υποστηρικτική φροντίδα προκειμένου να αναρρώσουν πλήρως. Τα ψάρια με σοβαρά κρούσματα μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην αρχική τους εμφάνιση.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από ασθένειες θαλασσινού νερού σε ενυδρείο που μπορεί να επηρεάσουν τα ψάρια. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσουν τα ψάρια σας, φροντίστε να βάλετε σε καραντίνα όλα τα νέα ψάρια και τα ασπόνδυλα, παρέχετε ένα καλό περιβάλλον με αρκετό χώρο για όλους, καλή ποιότητα νερού και υιοθετήστε μια ποιοτική διατροφή. Εάν ανησυχείτε για την υγεία των ψαριών σας, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει.

Σημαντική σημείωση: Όλες οι γνώσεις και οι συμβουλές που δημοσιεύονται μέσα στο Tropical Fish αποτελούν κομμάτι από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι γράφοντες. Σκοπό έχουν περισσότερο να ενημερώσουν για έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών και όχι να υποκαταστήσουν τις διαγνώσεις των ειδικών και των κτηνιάτρων. Απευθυνθείτε πάντα σε αυτούς πριν την οποιαδήποτε εφαρμογή θεραπείας. {alertError}

The Tropical Fish Team

Το Tropical Fish είναι ένα blog αφιερωμένο στους λάτρεις των ενυδρείων, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο των ψαριών και των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στόχος μας είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να φροντίζουν τα ψάρια και τα ενυδρεία τους με επιτυχία. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό μας με επαγγελματικές απόψεις και προτάσεις ειδικών, χωρίς να υποκαθιστούμε τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο γνώση και αγάπη για τη ζωή κάτω από το νερό! facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη