Το χόμπυ του να έχεις ένα ενυδρείο τροπικών ψαριών είναι πολύ δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Μπορεί όμως να γίνει απίστευτα απογοητευτικό όταν τα ψάρια αρχίσουν να πεθαίνουν.
Βρίσκεις ένα ενυδρείο που σου αρέσει, το συναρμολογείς, το βάζεις σε λειτουργία και ακολουθείς όλες τις συμβουλές που σου δίνει ο άνθρωπος στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Είναι μια όμορφη στιγμή όταν προσθέτεις τα πρώτα σου ψάρια και τα βλέπεις να τριγυρίζουν στο νέο τους σπίτι.
Δεν είναι όμως τόσο υπέροχο το επόμενο πρωί όταν βρίσκεις ένα ψάρι άψυχο και κολλημένο στην εισαγωγή του φίλτρου. Τι συνέβη;
Είναι πάντα αποκαρδιωτικό όταν πεθαίνουν τα ψάρια, ειδικά όταν πεθαίνουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Θέλεις τόσο πολύ να κάνεις όλα τα πράγματα με τον σωστό τρόπο και δεν καταλαβαίνεις τι πήγε στραβά. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι αποθαρρυμένος, αλλά να θυμάσαι ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μάθεις κάτι νέο ώστε τα μελλοντικά σου ψάρια να είναι καλύτερα.
Διαβάστε επίσης: "Φυσικοί τρόποι για να κατεβάσετε την αμμωνία" με 4 τρόπους που θα σας βοηθήσουν{alertInfo}
Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια;
Αν και μπορεί να μην γνωρίζουμε τον λόγο, υπάρχει σχεδόν πάντα μια καλή εξήγηση για ένα ψάρι που πεθαίνει. Κάθε φορά που χάνετε ένα ψάρι, είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσετε τις πρακτικές διαχείρισης και φροντίδας της δεξαμενής σας, και αυτό ισχύει είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος.Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε μερικούς από τους συνήθεις λόγους για τους οποίους τα τροπικά ψάρια πεθαίνουν πολύ γρήγορα. Σκοπός του είναι να σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να διορθώσετε τα προβλήματα που οδηγούν στο θάνατο των ψαριών σας, είτε η δεξαμενή σας είναι καινούργια είτε εγκατεστημένη.
10 λόγοι που πεθαίνουν τα ψάρια στο ενυδρείο
Επειδή το άρθρο είναι μεγάλο, βάζουμε εδώ τα περιεχόμενα για να δείτε αν σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε.✅ Στρες:Το άγχος είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος των ψαριών του ενυδρείου.
✅ Πλημμελής προετοιμασία δεξαμενής: Η αποτυχία έναρξης του κύκλου του αζώτου.
✅ Ακατάλληλο μέγεθος ενυδρείου: Η επιλογή μιας δεξαμενής που είναι πολύ μικρή για τα ψάρια
✅ Ασυμβίβαστα ψάρια μέσα του: Δεν συσχετίζονται μεταξύ τους.
✅ Κακές συνθήκες νερού: Όταν το νερό χτυπάει κόκκινα, τα ψάρια αρχίζουν να πεθαίνουν.
✅ Υπερβολικό φαγητό: Αυτό συμβαίνει συνήθως τον πρώτο καιρό.
✅ Κακή διαχείριση νερού: Δεν κάνετε αλλαγές νερού, δεν καθαρίζετε το χαλίκι κλπ.
✅ Ασθένειες: Τα ψάρια αρρωσταίνουν αλλά αν δεν ανγνωρίζουμε τα συμπτώματα, μας πεθαίνουν.
✅ Χαζομάρες: Όλοι κάνουμε λάθη. Μαθαίνουμε όμως.
✅ Ζητήματα πέρα από τον έλεγχό σας: Μερικές φορές δεν φταις εσύ που πέθανε το ψάρι σου.
1. Στρες
Είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου για τα ψάρια του ενυδρείου και η διαχείριση του άγχους είναι βασική προϋπόθεση για να διατηρήσετε τα ψάρια σας υγιή.✅ Σημάδια που δείχνουν ότι τα ψάρια σας έχουν στρες
Όπως θα δείτε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο άγχους των κατοίκων του ενυδρείου σας. Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις αν τα ψάρια σου έχουν άγχος;
✅ Κολύμπι στο τζάμι πάνω κάτω: Αυτό συμβαίνει όταν το ψάρι σας κολυμπά επανειλημμένως και μερικές φορές μανιωδώς, πάνω-κάτω στο τζάμι. Κάτι δεν πάει καλά, και το ψάρι θα πήγαινε κάπου αλλού αν μπορούσε, αλλά είναι παγιδευμένο στο ενυδρείο σας. Ίσως η δεξαμενή να είναι πολύ μικρή ή πολύ γεμάτη, η ποιότητα του νερού να είναι κακή ή υπάρχει ένα άλλο ψάρι στη δεξαμενή που το κάνει ανήσυχο.
✅ Υπερβολική απόκρυψη: Τα ψάρια κρύβονται όταν φοβούνται ή νιώθουν άβολα ή θέλουν απλώς λίγη γαλήνη και ησυχία. Αυτό μερικές φορές είναι εντάξει, αλλά αν έχετε ένα ψάρι που κρύβεται συνεχώς, μπορεί να οφείλεται στο ότι εκφοβίζεται από άλλο ψάρι στη δεξαμενή.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από κτηματικές διαφορές, χαριτολογώντας, ή από μικρό μέγεθος δεξαμενής.
Σημείωση: Λάβετε υπόψη ότι είναι φυσιολογικό να κρύβονται ορισμένοι τύποι ψαριών, όπως catfish, loaches και plecos. {alertSuccess}
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ερευνήσετε τις απαιτήσεις συμπεριφοράς και φροντίδας για κάθε ψάρι που εκτρέφετε, ώστε να γνωρίζετε πότε κάτι δεν πάει καλά.
✅ Απώλεια βάρους: Προφανώς δεν πρόκειται να ζυγίσετε σωματικά το ψάρι σας, αλλά μπορείτε να πείτε οπτικά εάν ένα ψάρι είναι αδυνατισμένο. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν τρώνε.
✅ Ασθένεια: Το άγχος μπορεί συχνά να οδηγήσει δευτερογενώς σε κάποια ασθένεια. Το άγχος θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα κάνει πιο ευαίσθητα στις ασθένειες. Εάν ένα ψάρι φαίνεται άρρωστο, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί, το συντομότερο δυνατόν, επειδή μπορεί ενδεχομένως να μεταδώσει ασθένεια και σε άλλα ψάρια της δεξαμενής.
Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια σε ένα ή περισσότερα από τα ψάρια σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί και να κάνετε μια αλλαγή. Το υπόλοιπο αυτού του άρθρου μπορεί να σας βοηθήσει να το καταλάβετε.
2. Πλημμελής προετοιμασία δεξαμενής
Σε ένα σενάριο που όλα ή πολλά από τα ψάρια σας πεθαίνουν, είναι κοινή σε νέα ενυδρεία που δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά και μπήκαν ψάρια πολύ νωρίς.
Σε πολύ άσχημες καταστάσεις, οι θάνατοι θα μπορούσαν να συμβούν εν μία νυκτί, αλλά συνήθως θα συμβούν μέσα σε λίγες ημέρες ή μία εβδομάδα.
Τα ψάρια δεν είναι οι μόνοι οργανισμοί που ζουν σε ενυδρεία. Μια υγιής δεξαμενή έχει επίσης μια ολόκληρη βακτηριακή χλωρίδα. Ζουν σε όλο το ενυδρείο, αλλά συγκεντρώνονται περισσότερο στο χαλίκι και στο φίλτρο. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν στη διάσπαση των αποβλήτων και διατηρούν το νερό υγιές.
Έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα ψάρια. Χωρίς τα ψάρια (και την τροφή τους), η αποικία των βακτηρίων μειώνεται. Χωρίς τα βακτήρια, το νερό γίνεται γρήγορα ακατάλληλο και τα ψάρια μειώνονται. Και τα δύο πρέπει να διατηρούνται σε ισορροπία για μια υγιή δεξαμενή.
Σε ένα ολοκαίνουργιο ενυδρείο, δεν υπάρχει ακόμη αποικία μικροβίων. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου για να ξεκινήσετε να βάζετε ψάρια.
Η προσθήκη πολλών ψαριών μαζί, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, ακόμη και σε μια δεξαμενή με σωστή προετοιμασία. Τα μικρόβια χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν ανάλογα με τον αριθμό των ψαριών. Επομένως, εάν σκοπεύετε να έχετε 20 ψάρια στο ενυδρείο σας τελικά, προσθέστε τέσσερα ή πέντε την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες και δώστε χρόνο στην αποικία των βακτηρίων να ακολουθεί την αύξηση των πληθυσμών του.
3. Ακατάλληλο μέγεθος ενυδρείου
Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιλέξετε ένα ενυδρείο. Ο πρώτος είναι να αποφασίσετε το ενυδρείο με βάση τον χώρο που έχετε και στη συνέχεια να εφοδιαστείτε με τα ανάλογα ψάρια.
Ο δεύτερος είναι να αποφασίσετε ποια ψάρια θέλετε, να ερευνήσετε τις απαιτήσεις τους και, στη συνέχεια, να αποκτήσετε το κατάλληλο μέγεθος ενυδρείου για τις ανάγκες τους.
Δυστυχώς, αυτό που κάνουν ορισμένοι αρχάριοι ιδιοκτήτες ενυδρείων είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Παίρνουν μια δεξαμενή με βάση τον χώρο που έχουν και στη συνέχεια αγοράζουν ακατάλληλα ψάρια χωρίς να καταλαβαίνουν τις ανάγκες τους για ζωτικό χώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα.
Συνολικό μήκος ψαριών (εκ.) | |||
Όγκος ενυδρείου | Ψάρια γλυκού νερού | Ψάρια κρύου νερού | Θαλασσινά ψάρια |
40 λίτρα | 25 εκ. | 12.5 εκ. | 10 εκ. |
80 λίτρα (ψηλό) | 50 εκ. | 25 εκ. | 20 εκ. |
80 λίτρα | 55 εκ. | 25 εκ. | 20 εκ. |
100 λίτρα | 70 εκ. | 30 εκ. | 25 εκ. |
140 λίτρα | 95 εκ. | 40 εκ. | 35 εκ. |
200 λίτρα | 135 εκ. | 60 εκ. | 50 εκ. |
Αυτό λειτουργεί καλά για τα μικρά ψαράκια όπως τα neon και τα guppies, αλλά είναι σαφές ότι, κατά κανόνα, πραγματικά δεν έχει νόημα. Υπάρχουν ψάρια που μεγαλώνουν πολύ και χρειάζονται περισσότερο χώρο κατ' αναλογία.
Είτε αγοράσετε πρώτα μια δεξαμενή είτε αποφασίσετε πρώτα για ψάρια, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις ανάγκες των ψαριών που σκοπεύετε να τοποθετήσετε μέσα. Μια δεξαμενή που είναι πολύ μικρή για τους κατοίκους της μπορεί να προκαλέσει άγχος, να προκαλέσει ασθένειες, να βρωμίζει γρήγορα και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο των ψαριών σας.
4. Ασυμβίβαστα ψάρια μέσα του
Μαζί με την επιλογή λανθασμένου μεγέθους ενυδρείου, η επιλογή συντρόφων που δεν ταιριάζουν μπορεί να είναι πρόβλημα για τους αρχάριους. Μερικά ψάρια είναι ανταγωνιστικά και θα κυνηγήσουν οποιοδήποτε άλλο ψάρι μπει στην περιοχή που διεκδικούν.
Μερικά ψάρια είναι επιθετικά και πρέπει να διατηρούνται μόνο με ψάρια που μπορούν να αμυνθούν. Μερικά επίσης είναι καλά με άλλα είδη ψαριών, αλλά μπορεί να έχουν προβλήματα με άλλα του είδους τους.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ερευνήσετε ένα ψάρι πριν το αγοράσετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλο για τη δεξαμενή σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να το μάθεις και αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις λίγο χρόνο.
Στη φροντίδα του ενυδρείου, μερικές φορές μαθαίνουμε μέσα από σκληρά μαθήματα. Ένας από τους λόγους που γράφω αυτά τα άρθρα είναι για να σας βοηθήσω να αποφύγετε να κάνετε μερικά από τα χαζά πράγματα που έχω κάνει!
Διαβάστε επίσης: "Πως θα καταλάβετε οτι κάτι δεν πάει καλά στο ενυδρείο σας" με πρακτικές συμβουλές για να αναγνωρίσετε τα σημάδια της κατάστασης.{alertInfo}
5. Κακές συνθήκες νερού
Το κακό νερό σημαίνει νεκρά ψάρια. Το να διατηρείτε το νερό καθαρό για τους κατοίκους του ενυδρείου σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον πρόωρο θάνατο των ψαριών σας.
Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα κιτ δοκιμών για να ξέρετε πού βρίσκεστε με τις παραμέτρους των αποβλήτων σας. Αυτά τα κιτ μετρούν συνήθως την αμμωνία, τα νιτρώδη, τα νιτρικά άλατα και το pH. Σε μια δεξαμενή γλυκού νερού με διάφορα ψάρια, πρέπει να διατηρήσετε τα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών σας στο μηδέν και τα νιτρικά σας κάτω από 20 ppm.
Τα περισσότερα τροπικά ψάρια που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, διατηρούν την προτίμηση στις συνθήκες νερού του μέρους που θα γεννιόντουσαν στη φύση. Οπότε είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το pH στα επίπεδα που είναι ιδανικό για τα ψάρια σας.
Κάνοντας τακτικές μετρήσεις των παραμέτρων του νερού, μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει στο ενυδρείο σας εκείνη τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να μαντέψετε αν κάτι δεν λειτουργεί. μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα να αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις της ποιότητας του νερού. Στη συνέχεια, πρέπει να καταλάβετε γιατί συνέβη και τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.
6. Υπερβολικό φαγητό
Ταΐστε τα ψάρια σας μία δυο φορές την ημέρα και όσο θα φάνε σε 2-3 λεπτά. Επιλέξτε ένα ποιοτικό φαγητό σε νιφάδες, ή pellet, και κάντε εναλλαγές. Φροντίστε επίσης να συμπεριλάβετε πέλλετ βύθισης για τους γλύφτες ή τα γατόψαρα αν έχετε και ταμπλέτες φυκιών για plecos κλπ.
Καμιά φορά είναι καλό να προγραμματίζετε μια μέρα νηστείας κάθε εβδομάδα, όπου τα ψάρια δεν τρώνε καθόλου, αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς.
Η υπερβολική σίτιση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις δεξαμενές, ειδικά στις μικρότερες. Για να το πούμε απλά και ωμά, ό,τι μπαίνει σε ένα ψάρι, το ίδιο βγαίνει. Όσο περισσότερο ταΐζετε τα ψάρια σας, τόσο περισσότερα απόβλητα παράγουν. Η τροφή που δεν τρώγεται αποσυντίθεται, ρυπαίνει το νερό. Η αποικία των βακτηρίων σας μπορεί να σας βοηθήσει και τα ζωντανά φυτά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, τα ψάρια σας σύντομα θα βρεθούν σε μια τοξική κατάσταση.
Σημείωση: Υπάρχουν περιπτώσεις που αν το βιoλογικό φίλτρο χάσει τη μάχη με τα απόβλητα, μπορεί η αμμωνία να εκσφενδονιστεί με γεωμετρική πρόοδο. Δεν θα προλάβετε να καταλάβετε τι έγινε. {alertSuccess}
Η υπερβολική σίτιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εστίες φυκιών. Οτιδήποτε κάνει ένα φυτό να μεγαλώνει κάνει τα φύκια να αναπτύσσονται και μια πλούσια σε άζωτο προμήθεια τροφής θα κάνει τη δεξαμενή σας πιο πράσινη από έναν θυμωμένο Bruce Banner.
Μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον πληθυσμό των παρασίτων σαλιγκαριών στη δεξαμενή σας, τα οποία ξαφνικά έχουν όλα τα είδη επιπλέον τροφής με τη μορφή τόσο νιφάδων ψαριών που δεν έχουν φαγωθεί όσο και φυκιών.
7. Κακή διαχείριση νερού
Τα περισσότερα ενυδρεία δεν απαιτούν πολλή δουλειά, μόλις τα βάλετε σε λειτουργία σωστά. Τριάντα λεπτά έως μία ώρα κάθε μήνα είναι όλος ο χρόνος που θα ξοδεύετε για τη συντήρηση μιας μεγάλης δεξαμενής. Ένα μικρό ενυδρείο 120 λίτρων μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια.
Η μηνιαία ρουτίνα συντήρησης πρέπει να περιλαμβάνει:
Αλλαγές νερού: Αφαιρώντας λίγο από το παλιό νερό και αντικαθιστώντας το με φρέσκο, καθαρό νερό, αραιώνετε τυχόν απόβλητα χημικά και βοηθάτε την αποικία των φιλικών βακτηρίων σας.
Ωστόσο, ποτέ μην αφαιρέσετε πολύ νερό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο των βακτηρίων και επακόλουθα προβλήματα στη δεξαμενή σας. Στοχεύστε για περίπου στο 25% μηνιαίως σε φυτεμένα ενυδρεία ή 20% δύο φορές το μήνα σε μη φυτεμένα.
✅ Σκουπίστε με σκούπα το χαλίκι: Τα φαγητά, τα σκουπίδια και τα υπολείμματα παγιδεύονται στο χαλίκι. Αυτό είναι εντάξει σε κάποιο βαθμό γιατί όπως θυμάστε ότι πολλά από αυτά τα μικρόβια ζουν στο χαλίκι, αλλά χρειάζεται να τα βοηθάτε από καιρό σε καιρό και να κάνετε λίγη σκούπα στο βυθό.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό την ίδια στιγμή που αλλάζετε το νερό χρησιμοποιώντας ένα δοχείο.
✅ Καθαρίστε την άλγη: Παρόλο που μπορεί να έχετε ψάρια ή πλάσματα που τρώνε άλγη, δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Κάθε τόσο χρειάζεται να σηκώνετε τα μανίκια σας για να καθαρίσετε το τζάμι και τα διακοσμητικά.
Η άλγη δεν σας χαλάει την εικόνα του ενυδρείου μόνο, ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία. Μην χρησιμοποιείτε χημικά για να την ξεφορτωθείτε. Υπάρχουν ξύστρες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε δεξαμενές ψαριών.
✅ Συντήρηση φίλτρου: Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το φίλτρο μία φορά το μήνα, αλλά να θυμάστε ότι εκεί ζουν ωφέλιμα βακτήρια, επομένως μην αφαιρείτε τα ένθετα εκτός εάν φθείρονται ή συνιστάται από τον κατασκευαστή.
Συνήθως κρατάμε τα σφουγγάρια και το βιολογικό υλικό μέχρι να αρχίσουν να παλιώνουν και θα αντικαταστήσουμε τα χημικά μέσα του όπως ο ενεργός άνθρακας.
✅ Μετρήστε το νερό: Ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι χρήσιμο να μετράτε το νερό περιοδικά. Μπορεί να σας δώσει ειδοποίηση αν τα πράγματα στραβώνουν.
Διαβάστε επίσης: "Πρέπει να καθαρίζω το φίλτρο του ενυδρείου;" με συμβουλές για τον ασφαλή καθαρισμό του φίλτρου χωρίς να βλάψετε τα ωφέλιμα βακτήρια. {alertInfo}
8. Ασθένειες
Τα ψάρια αρρωσταίνουν που και που. Το βρώμικο νερό και το άγχος είναι οι δύο μεγάλοι λόγοι.
Σημείωση: Μερικές φορές ένα υγιές ψάρι μπορεί να καταπολεμήσει μια ασθένεια που θα σκότωνε ένα αγχωμένο ψάρι. Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να προσέχετε για σημάδια στρες στα ψάρια σας, όπως περιγράφεται παραπάνω.{alertSuccess}
Μάθετε όλες τις ασθένειες των ψαριών Γλυκό νερό Αλμυρό νερό
Λοιπόν, πότε πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε ότι το ψάρι σας είναι άρρωστο; Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνισή του, όπως κουρελιασμένα πτερύγια, φούσκωμα, φλεγμονή των βραγχίων ή του στόματος, μικροσκοπικές λευκές κηλίδες σε όλο το σώμα ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι σωστό, μπείτε στα links αυτά και αναζητήστε τα συμπτώματα και δείτε αν μπορείτε να μάθετε τι συμβαίνει.
9. Χαζομάρες
Θα κάνετε και λάθη. Όλοι κάνουμε. Όταν μου έδωσαν το πρώτο μου ενυδρείο ήμουν 6 ετών. Ήταν Κυριακή της Αποκριάς και έπρεπε να περιμένω να περάσει και η Καθαρά Δευτέρα για να δω το ψαράκι να τρώει αφού δεν μου έφεραν φαγητό. Τη Δευτέρα του έριξα χαλβά και ενθουσιάστηκα που το έτρωγε. Μετά από μερικές ώρες πήγε σε μια γωνιά και χώθηκε για τις επόμενες 3 μέρες. Ευτυχώς έζησε.
Όλοι κάνουμε χαζά πράγματα. Το σημαντικό είναι να μάθεις από αυτό και να μην το ξανακάνεις. Μπορεί να κάνετε σφάλματα με το φαγητό, να ξεχάσετε να αλλάξετε νερό, να αφήσετε κλειστό τον θερμαντήρα. Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι κάνουμε λάθη.
10. Ζητήματα πέρα από τον έλεγχο σας.
Τέλος, μερικές φορές τα ψάρια πεθαίνουν για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με εσάς. Όπως όλα τα ζώα, τα ψάρια του ενυδρείου μπορεί να υποφέρουν από συγγενείς παθήσεις που τα καταδικάζουν από τη γέννησή τους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ελέγξει ένα νέο κουτάβι ή γατάκι για τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά με τα ψάρια, δεν υπάρχει τρόπος να το μάθετε.
Είναι σημαντικό να αναθεωρείτε τις πρακτικές διαχείρισης της δεξαμενής σας όταν χάνετε ένα ψάρι και να κάνετε αλλαγές όπου χρειάζεται. Αλλά επίσης να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι μπορεί να μην έχετε κάνει τίποτα λάθος και ότι το ψάρι σας ήταν απλώς προορισμένο να ζήσει μια σύντομη ζωή.
Επειδή ορισμένα είδη ψαριών εκτρέφονται σε μεγάλους αριθμούς, μερικές φορές θα βρείτε προβλήματα με το απόθεμα σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα. Εάν έχετε αγοράσει ένα είδος ψαριού από ένα συγκεκριμένο κατάστημα πολλές φορές και το καθένα έχει πεθάνει, και έχετε ελέγξει όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο και δεν βλέπετε κανένα πρόβλημα, ήρθε η ώρα να αγοράσετε από άλλο κατάστημα.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τον προμηθευτή ή τον τρόπο με τον οποίο το κατάστημα χειρίζεται το απόθεμα. Όλα αυτά είναι εκτός ελέγχου σας.
Μην τα παρατάτε
Ελπίζω αυτό το άρθρο να ήταν χρήσιμο για όσους έχουν χάσει ψάρια και προσπαθούν να καταλάβουν γιατί. Προσπάθησα να καλύψω όλους τους λόγους που πεθαίνουν τα ψάρια του ενυδρείου, αλλά αν νομίζετε ότι ξέχασα κάτι, ενημερώστε με και θα προσπαθήσω να το προσθέσω
Μάθετε από τα λάθη σας, κάντε την απαραίτητη έρευνα και γίνετε καλύτεροι. Νομίζω ότι όλοι περνάμε από αυτή τη διαδικασία όπου νιώθουμε ότι το μόνο που κάνουμε είναι να θέτουμε σε κίνδυνο τα ψάρια, αλλά μόλις το καταφέρετε σωστά αξίζει τον κόπο.
Καλή τύχη με το ενυδρείο σας!
Αυτό το άρθρο είναι βγαλμένο μέσα από την πολύχρονη εμπειρία. Δεν προορίζεται να υποκαταστήσει τη διάγνωση, την πρόγνωση, τη θεραπεία, τη συνταγογράφηση ή την επίσημη και εξατομικευμένη συμβουλή από έναν επαγγελματία κτηνίατρο. Τα ζώα που παρουσιάζουν συμπτώματα δυσφορίας πρέπει να επισκέπτονται αμέσως έναν κτηνίατρο. {alertInfo}