Πρέπει να καθαρίζω το φίλτρο του ενυδρείου;

pos-katharizo-filtro-enydreiou

Το αν πρέπει ή όχι να καθαρίσετε το φίλτρο ενυδρείου σας είναι ένα εύλογο ερώτημα το οποίο αρκετοί φίλοι μας ρωτούν και θεωρούμε οτι χρειάζεται το δικό της άρθρο.

Το φίλτρο, όπως ήδη γνωρίζετε είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού σε ένα ενυδρείο. Φιλτράρει το νερό (προφανώς), βοηθά στην οξυγόνωση της δεξαμενής και χρησιμεύει ως κόμβος για να ευδοκιμήσουν τα ευεργετικά βακτήρια.

Το πρόβλημα είναι ότι το μηχανικό φιλτράρισμα (η απομάκρυνση βρωμιάς και υπολειμμάτων από το νερό) αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς ενός φίλτρου, οπότε προφανώς θα «γεμίσουν» τα σφουγκάρια μετά από λίγο και θα χρειάζεται καθαρισμό.

Είναι όμως ασφαλές να το κάνουμε; Ας ανακαλύψουμε… 

Πρέπει να καθαρίζω το φίλτρο ενυδρείου μου; Αν ναι πως είναι η σωστή μέθοδος;

Ναι, είναι απολύτως ασφαλές να καθαρίζετε το φίλτρο του ενυδρείου σας, αν το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Τα φίλτρα είναι τόπος πολλαπλασιασμούυ για τα ευεργετικά βακτήρια που διατηρούν το ενυδρείο σας υγιές, οπότε ο καθαρισμός τους με λάθος τρόπο μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα βακτήρια και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πολλοί αρχάριοι αφαιρούν απλώς το φίλτρο από το ενυδρείο βάζουν τα εξαρτήματα κάτω από ζεστό νερό βρύσης για να απομακρύνουν όλη τη βρωμιά και τα σκουπίδια.

Αυτό είναι απίστευτα επικίνδυνο για την υγεία του ενυδρείου σας για 2 λόγους:

💬 Το νερό της βρύσης έχει χλώριο και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες και θα αλλοιώσει τη βακτηριακή χλωρίδα μόλις έρθει σε επαφή με τον εξοπλισμό σας.

💬 Τα ωφέλιμα βακτήρια μέσα στο φίλτρο σας χρειάστηκε πολύ χρόνο για να εδραιωθούν. Το πλύσιμο όλων αυτών μπορεί να επιφέρει κατάρρευση σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

Η βιολογική διήθηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα ευεργετικά βακτήρια διασπούν επιβλαβείς χημικές ουσίες και τοξίνες σε ουσίες που είναι λιγότερο επιβλαβείς για τα ψάρια σας και δημιουργούν το λεγόμενο Βιολογικό Φίλτρο.{alertInfo}

Για παράδειγμα, η αμμωνία (επικίνδυνη) διασπάται σε Νιτρικό άλας (επίσης επικίνδυνο) και στη συνέχεια σε Νιτρώδη (ασφαλή σε μικρές ποσότητες).

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως "κύκλος του αζώτου" και είναι αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης ενός υγιούς ενυδρείου. Είναι γνωστό ότι κάθε ιχθυοπώλης πρέπει να είναι εξοπλισμένος. 

Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια το φίλτρο ενυδρείου σας;

Τώρα που ξέρετε πώς να ΜΗΝ καθαρίσετε το φίλτρο σας, ας αναλύσουμε ακριβώς πώς πρέπει.

💡 Αποσυνδέστε το φίλτρο και να το αφαιρέστε από τη δεξαμενή αν πρόκειται για εσωτερικό αποσπώμενο. Αλλιώς αφαιρείτε τα εσωτερικά κομμάτια του.  Είναι μια καλή ιδέα να μετακινήσετε το φίλτρο κατευθείαν σε έναν κάδο, η μια λεκάνη καθώς τυπικά θα χυθούν νερά παντού.

💡 Γεμίστε έναν άλλο κάδο ή δοχείο με νερό χωρίς χλώριο σε θερμοκρασία δωματίου, (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο από το νερό του ενυδρείου σας) και αρχίστε να αποσυναρμολογείτε το φίλτρο σας.

💡 Χρησιμοποιήστε τέτοιο νερό για να καθαρίσετε τα εξαρτήματα του φίλτρου, αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος της ανεπιθύμητης ύλης ή μέχρι το νερό να γίνει σχεδόν διαυγές. Δεν θέλετε το νερό να γίνει πεντακάθαρο αφού θέλετε να αφήσετε μερικά από τα βακτήρια πίσω.

💡 Για να καθαρίσετε το μοτέρ, το πλαστικό κάλυμμα και τυχόν άλλα μέρη του φίλτρου χωρίς υλικά φιλτραρίσματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε νερό για να το καθαρίσετε καλά.

💡 Μόλις όλα είναι ωραία και καθαρά, απλά συναρμολογήστε ξανά το φίλτρο, τοποθετήστε το ξανά στη δεξαμενή και ενεργοποιήστε το ξανά.  

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το φίλτρο μου;

Εξαρτάται από το μέγεθος του ενυδρείου σας και τα ψάρια που διατηρείτε μέσα σε αυτό. Τα ενυδρεία με μεγαλύτερα ψάρια ή μεγάλη ποσότητα ψαριών θα χρειαστούν πιο συχνά καθάρισμα, ενώ τα μεγάλα ενυδρεία με λίγα ψάρια θα χρειάζονται καθαρισμό λιγότερο συχνά. Κατά μέσο όρο, μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες είναι ιδανικό.

Αυτή η συμβουλή αφορά κυρίως εσωτερικά και εξωτερικά φίλτρα επειδή είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Αν ψάχνετε για ένα φίλτρο που απαιτεί λιγότερο καθαρισμό, ένα φίλτρο του πυθμένα, θα ήταν πιο βολικό.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αν διατηρείτε πολλά φυτά, τα φίλτρα κάτω από το χαλίκι δεν θα λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο χρειάζεται, οδηγώντας σε επιπλοκές με την ποιότητα του νερού σας. 
The Tropical Fish Team

Το Tropical Fish είναι ένα blog αφιερωμένο στους λάτρεις των ενυδρείων, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο των ψαριών και των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στόχος μας είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να φροντίζουν τα ψάρια και τα ενυδρεία τους με επιτυχία. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό μας με επαγγελματικές απόψεις και προτάσεις ειδικών, χωρίς να υποκαθιστούμε τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο γνώση και αγάπη για τη ζωή κάτω από το νερό! facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη