Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Oscar


Το Oscar είναι ένα απίστευτα δημοφιλές τροπικό ψάρι γλυκού νερού που προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής. Η δημοτικότητά του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα νοημοσύνης του, στην παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του και στους όμορφους χρωματισμούς του.

Το Oscar δεν είναι το πιο εύκολο ψάρι για φροντίδα, γι 'αυτό τα προτείνουμε μόνο σε χομπίστες που έχουν εξοικειωθεί λίγο.

Γνωρίζοντας πώς να φροντίζετε σωστά το Oscar, θα σας βοηθπήσει να ανοίξετε έναν νέο κόσμο εμπειριών. Είναι πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα ψάρια που μπορείτε να υιοθετήσετε εάν γνωρίζετε κάποια πράγματα γι αυτά.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα Όσκαρ;

Τα Όσκαρ μεγαλώνουν εκπληκτικά γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε τι θα αντιμετωπίσετε όταν τα παραλαμβάνετε από το κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Λέγεται ότι τα Oscar μπορούν να αναπτυχθούν με ρυθμό 2,5 εκατοστών ανά μήνα έως ότου φτάσουν στην ενηλικίωση. Εάν δεν έχετε το ιδανικό μέγεθος δεξαμενής (210 λίτρα +), τότε η υγεία των ψαριών σας θα τεθεί σε κίνδυνο και θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας και πρόωρου θανάτου. 

Τα μωρά Oscar είναι τόσο μικρά όσο και τα άλλα τροπικά ψάρια όταν είναι μικρά (2.5 με 5.0 εκατοστά), αλλά υπό τις σωστές συνθήκες, μπορούν να αναπτυχθούν με ταχύ ρυθμό , σε ένα πλήρως αναπτυγμένο ενήλικο με μέγεθος περίπου 25-30 εκατοστά


Διάρκεια ζωής των Oscar

Είναι ανθεκτικό ψάρι και θα ζήσει για πολύ καιρό εάν διατηρείτε νερό καλής ποιότητας στο ενυδρείο σας. Σε ιδανικές συνθήκες, ένα Oscar μπορεί να ζήσει έως και 20 χρόνια. Κατά μέσο όρο, τα Όσκαρ θα ζήσουν μεταξύ 10 και 20 ετών. 

Απαιτήσεις δεξαμενής 

Τα Όσκαρ είναι ακατάστατα ψάρια και απαιτούν πολύ περισσότερη συντήρηση από τα περισσότερα άλλα είδη. Τα Όσκαρ παράγουν πολλά απόβλητα, έτσι οι συχνές αλλαγές νερού είναι δεδομένη ανάγκη, αλλά όσο μικρότερη είναι η δεξαμενή στην οποία στεγάζονται, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να τα καθαρίζετε και να ελέγχετε τις παραμέτρους του νερού. 

Τα Oscar απολαμβάνουν να είναι σε ζεύγη ή μικρές ομάδες. Θα συνιστούσαμε να διατηρείτε τουλάχιστον 2, ή ακόμα και 5, εάν έχετε το χώρο.

Η διατήρηση τριών δεν είναι πάντα καλή ιδέα, καθώς δύο από τα ψάρια θα μπορούσαν να γίνουν ζευγάρι και να απορρίψουν το άλλο.

Τα Όσκαρ είναι ευαίσθητα στις αλλαγές στις παραμέτρους του νερού και είναι επίσης ευαίσθητα σε κοινές τροπικές ασθένειες ψαριών όπως Ich, Dropsy, Fin Rot και Tail Rot.

Παράμετροι νερού ψαριού Oscar (θερμοκρασία και pH):

Η τέλεια θερμοκρασία για το Oscar είναι μεταξύ 23 - 27 Κελσίου και προτιμούν pH μεταξύ 6 και 8.

Τα Όσκαρ μπορούν να ανεχθούν ένα ευρύ φάσμα επιπέδων σκληρότητας νερού, αλλά θα συνιστούσαμε να το διατηρήσετε περίπου 12dH - 15dH.

Τα Όσκαρ είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού καθώς και στις αυξήσεις των επιπέδων αμμωνίας. Εξαιτίας αυτού, θα συνιστούσαμε ένα σύστημα φιλτραρίσματος καλής ποιότητας, καθώς και ένα θερμαντήρα ενυδρείου με ενσωματωμένο θερμόμετρο. 

Το να μην γνωρίζουμε την ακριβή θερμοκρασία και να αφήνουμε τα επίπεδα αμμωνίας να αυξάνονται είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προκαλέσουμε άγχος στα ψάρια, οδηγώντας τα σε απώλεια χρώματος, έλλειψη όρεξης και γενική δυστυχία και κακή ποιότητα ζωής. 


Χρειάζονται φυτά Oscar;

Όσον αφορά τη ρύθμιση της δεξαμενής και τις διακοσμήσεις, δεν θα ανησυχούσαμε πάρα πολύ για αυτό. Τα Όσκαρ λατρεύουν να κάνουν άνω κάτω το περιβάλλον τους μόνα τους, οπότε απλώς προσθέστε μερικά φυτά, βράχια και στολίδια και αφήστε τα να εργαστούν κάνοντας τους διακοσμητές.

Τα Όσκαρ είναι ένα λαίμαργο ψάρι και θα τρώνε ό, τι αποφασίζετε να τα ταΐσετε. Προσπαθήστε να κάνετε τη διατροφή τους όσο το δυνατόν πιο πλούσια και με ποικιλία.

Τα Όσκαρ απαιτούν επίσης υψηλότερο επίπεδο βιταμίνης C και φυτικής ύλης που συνήθως θα το έπαιρναν από τις τροφές που θα έτρωγαν στην άγρια φύση.

Τα συμπληρώματα φυκών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε αυτήν την ινώδη φυτική ύλη στη διατροφή τους χωρίς να προκαλέσετε προβλήματα ή φούσκωμα.

Όπως και οι ιδιοκτήτες τους, τα Όσκαρ λατρεύουν την ποικιλία στη διατροφή τους και θα εκτιμήσουν την παροχή διαφόρων τύπων τροφίμων. Εδώ είναι μια «λίστα αγορών» κατάλληλων τροφίμων που θα συνιστούσαμε…

  • Γαρίδες άλμης
  • Σκουλήκι 
  • Κρίλ
  • Pellets / Flakes / 
  • Κατεψυγμένος αρακάς 

Είναι δυνατή η αναπαραγωγή οποιουδήποτε συνδυασμού Oscar με επιτυχία, αρκεί να «συνδεθούν» και να δημιουργήσουν αμοιβαιότητα μεταξύ τους.

Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους τύπους Oscar που ίσως θελήσετε να σκεφτείτε για αναπαραγωγή είναι το Tiger Oscar, το Red Oscar, το Albino Oscar, το Yellow Oscar και το White Oscar. 

Μόλις αποφασίσετε να δοκιμάσετε την αναπαραγωγή, είναι καιρός να προσδιορίσετε ποια από τα ψάρια σας είναι τα αρσενικά και ποια είναι τα θηλυκά. Δυστυχώς, ο εντοπισμός του φύλου ενός Oscar είναι σχεδόν αδύνατο εκτός και αν ξέρετε ακριβώς τι να ψάξετε.

Τα Oscar είναι γνωστά ως «μονομορφικά» που σημαίνει ότι είναι ακριβώς τα ίδια όσον αφορά την εμφάνιση ανεξάρτητα από το φύλο τους. 

Τα θηλυκά ψάρια Oscar έχουν όμως έναν «σωλήνα αυγών» που χάνεται πλήρως όταν δεν βρίσκονται στη διαδικασία αναπαραγωγής, ενώ ένα αρσενικό Oscar θα έχει μια μόνο αιχμηρή ακίδα που θα χρησιμοποιήσει για να γονιμοποιήσει τα αυγά. 


Προετοιμασία της αναπαραγωγής

Τα θηλυκά Όσκαρ θα εισέλθουν σε μια εποχή αναπαραγωγής όταν αισθάνονται ότι η εποχή των βροχών έχει φτάσει. Στα ενυδρεία στο σπίτι, οι παράμετροι του νερού τείνουν να παραμένουν ίδιες όλο το χρόνο, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο για τα ψάρια να γνωρίζουν πότε είναι ώρα να αναπαράγονται.

Για να το καταπολεμήσετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε την αναπαραγωγική περίοδο δημιουργώντας τη δική σας «περίοδο βροχών» όταν θέλετε τα ψάρια να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή.

Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή νερού. 20 - 30% κάθε δύο μέρες. 

Ένας από τους βασικούς δείκτες της περιόδου των βροχών (εκτός από την παρουσία βροχής) είναι μια αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Εάν μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία του ενυδρείου σας κατά μερικούς βαθμούς, τα ψάρια θα αισθανθούν ότι ξεκινά η περίοδος των βροχών και θα αρχίσουν να αναζητούν έναν σύντροφο.

Για να προσομοιώσετε τις βροχοπτώσεις, απλά χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι για να πιτσιλίσετε νερό στην κορυφή του ενυδρείου για 5 - 10 λεπτά μερικές φορές την ημέρα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια ράβδο ψεκασμού ακριβώς πάνω από το νερό. Αυτός ο ψεκασμός νερού θα προσομοιώνει τις βροχοπτώσεις χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι χειροκίνητα. 

Συχνές ασθένειες των Oscar

Παρόλο που τα υγιή Όσκαρ είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν, δεν είναι ασυνήθιστο να προσβάλλονται από πολλές ασθένειες εάν δεν τα φροντίζετε σωστά. 

Η πιο κοινή ασθένεια στην οποία αρρωσταίνουν τα ψάρια Oscar είναι μια ασθένεια που ονομάζεται «τρύπα στο κεφάλι». Παίρνει το όνομά της από τη δημιουργία κοιλοτήτων και τρυπών που αναπτύσσονται στο κεφάλι και το σώμα των ψαριών.

Η τρύπα στο κεφάλι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά όσο νωρίτερα εντοπίσετε συμπτώματα, τόσο πιο εύκολο θα είναι. 


Κατάλληλοι συγκάτοικοι για Oscar;

Εάν έχετε το χώρο για μια δεξαμενή μόνο για Όσκαρ, αυτό θα συνιστούσαμε. Τα Όσκαρ έχουν καλύτερη απόδοση σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες, αλλά λόγω του μεγέθους τους, χρειάζονται τεράστια ποσότητα νερού ανά ψάρι για να ευδοκιμήσουν.

Όταν αρχίζετε να προσθέτετε περισσότερα ψάρια στο χώρο τους, είναι εύκολο για τη δεξαμενή να υπερφορτωθεί και επειδή τα Όσκαρ είναι χωρικά ψάρια.

Τα Oscar δεν είναι τα πιο φιλικά ψάρια, ακόμη και στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορούν να φερθούν σε ένα μικρότερο ενυδρείο με περιορισμένο χώρο. Τα Όσκαρ μπορούν να γίνουν εδαφικά, επομένως συνιστάται να διατηρείτε Όσκαρ και μόνο Όσκαρ στο ενυδρείο σας.

  • Large Plecos
  • Arowanas
  • Convict Cichlids (or Firemouth Cichlids)
  • Jack Dempseys

Εάν το ψάρι είναι αρκετά μικρό για να χωρέσει στο στόμα των Όσκαρ, είναι πιθανό να καταλήξει εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα ασπόνδυλα όπως οι γαρίδες και τα σαλιγκάρια. 


Είναι τα Oscar έξυπνα;

Τα Oscar είναι πολύ έξυπνα ψάρια που μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να «παίξουν» με τους ιδιοκτήτες τους. Δεν θα είχαν κερδίσει το ψευδώνυμο "water dog" αν δεν συνέβαινε αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο το Oscar κουνάει το κεφάλι και τα πτερύγια του όταν βλέπει τον ιδιοκτήτη του να μπαίνει στο δωμάτιο είναι συγκινητικός. 

Ανάλογα με το πόσο άνετα είναι τα Όσκαρ σας μαζί σας, μπορεί ακόμη και να σας αφήσουν να τα ταΐσετε με τα χέρια σας.

Το Oscar είναι ένα συναρπαστικό ψάρι. Εάν είστε έτοιμοι για την πρόκληση να διατηρήσετε αυτό το δημοφιλές τροπικό ψάρι, ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα σας δώσει μερικές πληροφορίες για να κάνετε τη δουλειά σας λίγο πιο εύκολη. 

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη