Walking catfish - Clarias batrachus

Walking catfish - Clarias batrachus

Το Walking catfish (Clarias batrachus) είναι ένα είδος γατόψαρου που ζει σε γλυκό νερό και προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. 

Ονομάζεται έτσι για την ικανότητά του να «περπατάει» στην ξηρά. Αν και αληθινά, δεν περπατάει όπως κάνουν τα δίποδα ή τα τετράποδα, έχει τη δυνατότητα όμως να χρησιμοποιεί τα θωρακικά πτερύγια του για να το διατηρούν σε κάπως όρθια θέση καθώς κάνει μια κίνηση που μοιάζει με φίδι και να προχωράει έτσι διασχίζοντας την ξηρά.  

Αυτό το ψάρι ζει συνήθως σε αργά κινούμενα και συχνά στάσιμα νερά σε λίμνες, βάλτους, ρέματα και ποτάμια, καθώς και σε πλημμυρισμένους ορυζώνες ή σε μικρές λεκάνες και λίμνες που στεγνώνουν κάποια στιγμή. Όταν συμβαίνει αυτό, η ικανότητα του «περπατήματος» επιτρέπει στα ψάρια αυτά να μετακινούνται σε άλλα υδάτινα περιβάλλοντα.

Έχει επιμήκη μορφή σώματος και φτάνει περίπου τα 50  cm σε μήκος και 1,2 kg  σε βάρος. Συχνά καλύπτεται πλευρικά από μικρές λευκές κηλίδες και το σώμα του έχει κυρίως χρώμα γκρι ή γκριζωπό καφέ. Μερικά από αυτά θυμίζουν το χρώμα της αγελάδας. 

Αυτό το γατόψαρο έχει ραχιαία και πρωκτικά πτερύγια μεγάλου μήκους και δέρμα χωρίς λέπια που καλύπτεται όμως από βλέννα, η οποία το προστατεύει όταν είναι έξω από το νερό.

Μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του καθώς διαθέτει έναν αμυντικό μηχανισμό σαν αγκάθια στα πτερύγια και η βάση των μουστακιών του έχουν κάποιες κεράτινες απολήξεις που κόβουν σαν γυαλί. {alertSuccess}

Έχει φοβερή όσφρηση και μπορεί αν μυρίσει τραυματισμένο ψάρι να το κυνηγάει μέχρι να το αποτελειώσει. Εχει παρατηρηθεί να τρώει και νεκρά ψάρια.

Στη Φλόριντα όπου διέφυγε στη φύση προφανώς από ιδιοκτήτες ενυδρείων που τα έριξαν σε λίμνες και ποτάμια, έχει απαγορευθεί η πώληση του καθώς έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους τοπικούς πληθυσμούς. 

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικό ψάρι αλλά θέλει προσοχή με τι συγκάτοικους θα το βάλετε για να μην έχετε προβλήματα. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε μεγάλα κυπρινοειδή όπως Tinfoil barb ή  Spanner barb 

Κάρτα πληροφοριών

Δυσκολία Μεσαίο
Ιδανικό μέγεθος δεξαμενής 379 λίτρα
Μέγεθος 45 - 61 cm
Περιβάλλον Γλυκού νερού
PH 5.6 - 8.0
Θερμοκρασία 20 - 26°C
Σκληρότητα νερού 8 - 20 °d
Πόσα ψάρια κατ' ελάχιστο 1 - 2
Διαθεσιμότητα Σπάνιο
Διατροφή Παμφάγο
Τροφές Pellet, νιφάδες, Ζωντανά
Διάρκεια ζωής 5 - 25 χρόνια
Βιότοπος Ασία
Οικογένεια Clariidae {alertInfo}

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη