Βιολογικό φίλτρο στο ενυδρείο - Πως ενεργοποιείται;

biologiko-filtro-sto-enydreio

Ένα βιολογικό φίλτρο επιδιώκει να δημιουργήσει αποικίες από χρήσιμα βακτήρια ώστε να βοηθήσει στη διάσπαση τοξικών αποβλήτων σε μη τοξικά. Αυτή η διαδικασία νιτροποίησης της αμμωνίας που παραμονεύει ως Νο 1  κίνδυνος για την υγεία των ψαριών αφορά τον λεγόμενο κύκλο του αζώτου, μέσα σε ένα κλειστό περιβάλλον όπως το ενυδρείο. 

Το φίλτρο πρέπει να αποτελείται από διάφορα υλικά όπως πλαστικά, υαλοβάμβακα, κεραμικά ή άλλα, που μέσα τους μπορούν να αποικίσουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων νιτροποίησης. Για να καταστούν τα βιολογικά φίλτρα πιο συμπαγή, επιλέγεται συνήθως υλικό που μπορεί να στεγάσει δισεκατομμύρια από αυτά ανά τεραγωνικό εκατοστό.

Με απλά λόγια, όσο περισσότερη επιφάνεια είναι διαθέσιμη, τόσο περισσότερα κύτταρα βακτηρίων μπορούν να αναπτυχθούν και τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα νιτροποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί τροφοδοσίας.

Τα κύτταρα βακτηρίων νιτροποίησης αναπτύσσονται σε όλες τις επιφάνειες του βιολογικού φίλτρου και στην πραγματικότητα, σε όλες τις υγρές επιφάνειες του συστήματος, όπως τα εσωτερικά των σωλήνων, τα τοιχώματα των δεξαμενών κ.λπ.

external-aquarium filter

Τα βακτήρια ακολουθούν έναν συνεχή κύκλο ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού, ωρίμανσης και θανάτου, απομάκρυνση των μέσων και αντικατάσταση από νέα κύτταρα. Ένα βιολογικό φίλτρο ξεκινά με την προσθήκη βακτηρίων στο σύστημα, το οποίο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. 

Τα νιτροποιητικά βακτήρια μπορούν να εισαχθούν με υγρά που θα προμηθευτείτε από το εμπόριο ή με κομμάτια βιολογικού φίλτρου από ένα ήδη λειτουργικό σύστημα. 

Οποιαδήποτε μέθοδος κι αν χρησιμοποιηθεί με την προσθήκη βακτηρίων από ένα άλλο σύστημα, εγκυμονεί επίσης κίνδυνο εισαγωγής παθογόνων γι αυτό καλό είναι να αφήσετε το φίλτρο να αναπτυχθεί με αργότερο ρυθμό αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης το άρθρο Ο κύκλος του αζώτου στο ενυδρείο για να έχετε μια ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο αντικείμενο {alertError}

 

Πως ξεκινάμε το βιολογικό φίλτρο;

Προετοιμάστε τη χημεία νερού του συστήματος πριν από την εισαγωγή βακτηρίων.

Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί και να περνά νερό μέσω του βιολογικού φίλτρου. Το νερό του συστήματος πρέπει να είναι απαλλαγμένο από υπολειμματικό χλώριο. Το νερό του συστήματος πρέπει να θερμαίνεται κοντά στη θερμοκρασία στην οποία θα λειτουργεί το σύστημα όταν θα είναι σε λειτουργία με ψάρια. Το pH, η αλατότητα, η αλκαλικότητα και η σκληρότητα πρέπει να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις των ειδών των ψαριών που έχετε αποφασίσει οτι θα βάλετε όταν θα είναι έτοιμο.

Τι βάζουμε μέσα στο φίλτρο

Το περιεχόμενο που τοποθετούμε μέσα στα φίλτρα ανήκει σε τρεις κατηγορίες :

  1. Μηχανικό
  2. Βιολογικό
  3. Χημικό

Συνίστανται και οι τρεις τύποι, αλλά ένα ενυδρείο πρέπει να έχει τουλάχιστον βιολογικά και μηχανικά φίλτρα. Στο ίδιο φίλτρο μπορούν να ενσωματωθούν συστατικά όλων αυτών των τύπων. 

Μηχανικά μέσα

Τα συστατικά των μηχανικών μέσων είναι αδρανή - αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουν τίποτα για να επηρεάσουν τη χημεία του νερού σας. Αυτά τα μέσα σταματούν στερεά απόβλητα από το νερό που περνούν και κολλάνε πάνω τους, πράγμα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών μέσων σας. Η μηχανική διήθηση αφαιρεί τα αντιαισθητικά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων των ψαριών, της λάσπης, των αιωρούμενων τροφίμων ή της σκόνης. Για να αποφευχθεί το μπούκωμα, τα μέσα του φίλτρου πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

mechanical-sponge-filter-pad

Τα μηχανικά μέσα διατίθενται σε πολλά διαφορετικά μεγέθη. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι πόροι στα μηχανικά μέσα, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το σωματιδιακό υλικό ώστε το φίλτρο να το κρατήσει. Τα χονδροειδή μέσα καθαρισμού είναι ευκολότερα στον καθαρισμό και την επαναχρησιμοποίηση από τα λεπτότερα μέσα. Ενας γυαλοβάμβακας για παράδειγμα μόλις γεμίσει πετιέται.

Βιολογικά μέσα

Τα βιολογικά μέσα είναι οποιοδήποτε αδρανές υλικό παρέχει στέγη για ευεργετικά βακτήρια που μετατρέπουν τοξικά απόβλητα σε λιγότερο τοξική μορφή. Αυτό είναι ένα μέσο που δεν πρέπει να αντικατασταθεί εκτός εάν είναι υπερβολικά φραγμένο για να λειτουργήσει.

Τα βακτήρια απομυζούν τροφή και οξυγόνο από το νερό που περνά. Όταν τα σωματίδια εισέρχονται στα μέσα, μειώνοντας τη ροή του νερού, εκείνη η περιοχή λιμοκτονεί από οξυγόνο, προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων στο σημείο εκείνο. Γι 'αυτό τα μηχανικά μέσα πρέπει να τοποθετούνται πριν από τα βιολογικά μέσα ώστε να κατακρατούν τα σωματίδια.

filter-bio-balls

Όταν το βιο φορτίο αυξάνεται, η αφθονία της αμμωνίας και των νιτρωδών προκαλεί την αναπαραγωγή των βακτηρίων. Τα βακτήρια που καταναλώνουν αμμωνία αναπαράγονται γρήγορα, έως ότου το επίπεδο αμμωνίας πέσει στο μηδέν. Μερικές φορές αναπαράγονται υπερβολικά και προκαλούν αυτό που λέγεται "άνθηση βακτηρίων" που μοιάζει με καπνό στο ενυδρείο. Μόλις αυξηθεί η σωστή ποσότητα βακτηρίων για να ξεπεραστεί η έκρηξη της αμμωνίας, η περίσσεια βακτηριδίων λιμοκτονεί και πεθαίνει και ο "καπνός" εξαφανίζεται.


Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι χομπίστες  επιμένουν σε τουλάχιστον βιολογικά και μηχανικά μέσα για διήθηση των ρύπων. Λειτουργούν αρμονικά και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς, ισορροπημένου και αξιόπιστου οικοσυστήματος.

Σε μια καθιερωμένη δεξαμενή, μια άνθιση βακτηρίων είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί και τυχόν αιχμές αμμωνίας μπορεί να εξαφανιστούν σε 24 ώρες - συχνά πριν καν έχετε χρόνο να το δοκιμάσετε. Σε νέες δεξαμενές, ο χρόνος που χρειάζεται η αμμωνία για να μετατραπεί από βακτήρια εξαρτάται από την ποσότητα του φορτίου των ψαριών και τα βακτήρια από τα οποία ξεκινάτε.

Καθώς τα βακτήρια καταναλώνουν αμμωνία, εξάγουν νιτρώδη. Άλλα βακτήρια καταναλώνουν τα νιτρώδη για ενέργεια και αποβάλλουν νιτρικά άλατα. Αυτά τα βακτήρια είναι πιο αργά στην αναπαραγωγή και προτιμούν περιβάλλοντα όπου τα επίπεδα αμμωνίας είναι μηδενικά.

Μόλις τα βακτήρια εδραιωθούν στα βιολογικά μέσα, είναι δύσκολο να καταστραφούν, εκτός αν κάνετε υπερβολικό καθαρισμό, ή με τη χρήση χλωριωμένου νερού ή με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Τα βιολογικά μέσα είναι εξαιρετικά πορώδη και διαθέτουν απίστευτες επιφάνειες. Μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά βακτήρια σε ένα μικρό χώρο. Μπορούν επίσης να φράξουν εύκολα και να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους γρήγορα εάν χρησιμοποιηθεί ανεπαρκής μηχανική διήθηση. Τα μικρότερα μέσα διαρκούν 2-4 χρόνια και είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν έχετε ένα μικρό δοχείο. Τα πλαστικά μέσα δεν έχουν την εκτεταμένη επιφάνεια, αλλά είναι απίθανο να φράξουν και δεν χρειάζονται ποτέ αντικατάσταση. {alertSuccess}


Χημικά μέσα

Τα χημικά μέσα δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο τα βιολογικά ή τα μηχανικά, αλλά μπορούν να είναι αποτελεσματικά για μια ποικιλία φίλτρων. 

aquarium-activated-carbon
Δείγμα ενεργού άνθρακα



zeolithos
Δείγμα Ζεόλιθου

Τα χημικά μέσα φιλτραρίσματος βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας του νερού. Οι δύο πιο δημοφιλείς μορφές χημικών μέσων είναι ο ενεργός άνθρακας και ο ζεόλιθος. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρωτώντας στο κατάστημα που αγοράζετε τα ψάρια σας.


Συμπέρασμα

Κατά το σχεδιασμό του ενυδρείου σας, λάβετε προσεκτικά υπόψη τους τύπους φίλτρων και μέσων που θα χρησιμοποιήσετε. Οι επιλογές σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός υγιούς οικοσυστήματος ή ενός στο οποίο τα ψάρια και τα φυτά σας πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για να επιβιώσουν. 

The Tropical Fish Team

Το Tropical Fish είναι ένα blog αφιερωμένο στους λάτρεις των ενυδρείων, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο των ψαριών και των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στόχος μας είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να φροντίζουν τα ψάρια και τα ενυδρεία τους με επιτυχία. Εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό μας με επαγγελματικές απόψεις και προτάσεις ειδικών, χωρίς να υποκαθιστούμε τις συμβουλές των κτηνιάτρων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, γεμάτο γνώση και αγάπη για τη ζωή κάτω από το νερό! facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη