Oscar - Astronotus ocellatus

Oscar - Astronotus ocellatus

Το oscar (Astronotus ocellatus) είναι ένα είδος ψαριού από την οικογένεια cichlid που είναι γνωστό και αγαπητό εδώ και πολλά χρόνια. Στην τροπική Νότια Αμερική, όπου ζει φυσικά το είδος, τα ψάρια αυτά βρίσκονται συχνά προς πώληση ως ψάρια τροφίμων στις τοπικές αγορές. 

Εχουν αναφερθεί ότι μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 45 cm και με βάρος 1,6 kg. Οι άγριες μορφές του είδους είναι συνήθως σκούρα χρωματισμένες με κηλίδες κίτρινου δακτυλίου στο ουραίο μίσχο και στο ραχιαίο πτερύγιο. Αυτά τα σχήματα λέγεται ότι λειτουργούν καλά στο να περιορίσουν το δάγκωμα από τα piranha, τα οποία συνυπάρχουν με το Oscar στο φυσικό του περιβάλλον.  

Το είδος είναι επίσης σε θέση να αλλάξει γρήγορα τον χρωματισμό του, ένα χαρακτηριστικό που διευκολύνει τις τελετουργικές ερωτοτροπίες αλλά και τις μάχες μεταξύ τους 

Ζει ευρέως στην περιοχή του Αμαζονίου και έχει καταγραφεί στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, το Περού, τη Βραζιλία, τη Γαλλική Γουιάνα, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή.   


Σε όλο το εύρος αυτό ζεις κυρίως σε ποτάμια, συμπεριλαμβανομένων των Ucayali, Solimões, Amazonas, Negro, Madeira, Tapajós, Tocantins, Orinoco, Approuague και Oyapock. Αγριοι πληθυσμοί υπάρχουν επίσης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ μέσω τεχνητής εισαγωγής του.

Πιο συχνά βρίσκονται στα ρηχά νερά με αργή κίνηση ή σε νερά σε δασικές περιοχές. Φαίνεται να προτιμά τους βιότοπους με καθαρά νερά, όπου συνήθως συνδέονται με βυθισμένες ρίζες δέντρων ή υπό κάλυψη βλάστησης. 

oscar-fish

Συνιστάται να βρείτε ένα φίλτρο που έχει ροή νερού / ώρα, 4-5 φορές του όγκου του ενυδρείου σας. Αν έχετε ένα μεγάλο ενυδρείο, ίσως χρειαστείτε περισσότερα από ένα από αυτά. {alertSuccess}

Ακατάλληλο για φυτεμένο ενυδρείο, δεδομένου ότι έχει την τάση να σκάβει στο υπόστρωμα. Μια διάταξη φυσικού στιλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μαλακό, αμμώδες υπόστρωμα, σχετικά χαμηλό φωτισμό μεγάλους βράχους συν μερικές μεγάλες ρίζες και κλαδιά από ξύλο θα ήταν ιδανικά.

Ο θερμοστάτης πρέπει να βρίσκεται προφυλαγμένος, καθώς αυτό το είδος είναι γνωστό ότι σπάει τέτοια είδη εξοπλισμού. Προσοχή λοιπόν {alertSuccess}


Κάρτα πληροφοριών

Δυσκολία Μεσαία
Ιδανικό μέγεθος δεξαμενής 284 λίτρα
Μέγεθος 25 - 40 cm
Περιβάλλον Γλυκού νερού
PH 6 - 7.5
Θερμοκρασία 22 - 25°C
Σκληρότητα νερού 6-10 °d
Πόσα ψάρια κατ' ελάχιστο 1 - 2
Διαθεσιμότητα Κοινό
Διατροφή Παμφάγο - κυρίως όμως ψαροφάγο
Τροφές Pellet, νιφάδες, Ζωντανά
Διάρκεια ζωής 6 - 12 χρόνια
Βιότοπος Νότια Αμερική

Οικογένεια Cichlidae {alertInfo}

 

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη