Τα ψάρια παρουσιάζουν μια σειρά συμπεριφορών που δείχνουν τη διάθεση και την υγεία τους. Ο τρόπος που κολυμπούν, ο τρόπος που αντιδρούν με τα άλλα ψάρια και ο τρόπος που συμπεριφέρονται όταν τους ρίχνετε τροφή μπορούν να σας πουν πολλά, όπως και η φυσική τους εμφάνιση.
Υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Όλοι κάνουμε λάθη και όταν τα πράγματα πάνε στραβά μέσα στη δεξαμενή , τα ψάρια σας θα είναι τα πρώτα που θα σας ενημερώσουν γι αυτό.
10 σημάδια που υποδηλώνουν άγχος στα ψάρια
- Κολύμπι με το κεφάλι πάνω στο τζάμι
- Γρήγορο κολύμπι μέσα στη δεξαμενή
- Υπερβολική απόκρυψη
- Αλλαγές στην εμφάνιση τους, ξεθώριασμα κλπ
- Συνεχές κυνήγι άλλων ψαριών
- Ξέφτισμα των πτερυγίων
- Απώλεια όρεξης
- Τρίψιμο στα χαλίκια ή στις διακοσμήσεις
- Κολύμπι όλη την ώρα κοντά στην επιφάνεια του νερού
- Ασθένεια που επιμένει
1. Κολύμπι με το κεφάλι πάνω στο τζάμι
Σε αντίθεση με τους άγριους οικοτόπους τους, τα ψάρια στη δεξαμενή σας δεν έχουν να πάνε πουθενά όταν είναι δυσαρεστημένα. Δεν μπορούν να φύγουν όταν οι συνθήκες του νερού είναι κακές ή όταν ένα άλλο ψάρι τους κάνει μπούλινγκ.
Όταν ένα ψάρι κολυμπά πάνω-κάτω στις πλευρές του ενυδρείου για ώρες σημαίνει οτι ψάχνει μια διέξοδο να φύγει από το μέρος που ζει. Σχεδόν οτιδήποτε προκαλεί άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη συμπεριφορά, γι 'αυτό θεωρήστε το ένα γενικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη δεξαμενή.
2. Γρήγορο κολύμπι μέσα τη δεξαμενή
Τα τρομαγμένα ψάρια μπορούν να τραυματιστούν χτυπώντας στις διακοσμήσεις των ενυδρείων ή στο τζάμι. Μερικά ψάρια θα πηδήξουν ακόμη και έξω από τη δεξαμενή όταν φοβούνται. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε μαζί, ψάρια που είναι συμβατά, όχι μόνο ώστε να μην βλάπτουν το ένα το άλλο, αλλά και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.
Μια άλλη αιτία μπορεί να είστε κι εσείς! Αν τοποθετήσατε το ενυδρείο σας κάπου που υπάρχει πολλή ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορεί να τα ενοχλεί. Κάποιοι χτυπάνε το τζάμι με τα δάχτυλα τους κι αυτό τρελλαίνει τα ψάρια. Αυτά τα πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες άγχους που να φέρουν τραυματισμούς ή και θάνατο.
3. Υπερβολική απόκρυψη
Είναι φυσιολογικό τα ψάρια να αναζητούν μέρη στη δεξαμενή όπου μπορούν να αισθάνονται ασφαλή. Μερικά είδη ψαριών κρύβονται περισσότερο από άλλα, και μερικά κρύβονται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή της νύχτας.
Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ένα ψάρι να είναι κρυμμένο σε μια γωνία της δεξαμενής σας όλη την ώρα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιθετικούς συγκάτοικους ή μπορεί να συμβαίνει επειδή μοιράζονται μια δεξαμενή με ένα άλλο κυρίαρχο μέλος του είδους τους. Προσέξτε για άλλα ψάρια που τα κυνηγούν όταν βγαίνουν από την κρυψώνα και ίσως καταλάβετε καλύτερα ποιο είναι το πρόβλημα.
Τα ψάρια μπορεί επίσης να κρυφτούν επειδή είναι και τραυματισμένα. Και πάλι, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε έναν επιθετικό σύντροφο, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι ξύστηκαν σε μια κοφτερή διακόσμηση ή άλλο αντικείμενο στη δεξαμενή σας και κρύβονται μην τυχόν η μυρωδιά της πληγής προσελκύσει άλλα ψάρια να τους επιτεθούν.
4. Αλλαγές στην εμφάνιση τους, ξεθώριασμα κλπ
Το υπερβολικό άγχος μπορεί να έχει τρομερή επίδραση στα ψάρια. Εκείνα που εκφοβίζονται ή παρενοχλούνται από άλλα μπορούν να βιώσουν και φυσικές αλλαγές. Τα πολύχρωμα ψάρια μπορούν να χάσουν τη λάμψη τους. Τα φωτεινά ψάρια γίνονται πιο θαμπά. Τα ψάρια betta, αποκτούν γκρίζο χρώμα στο στόμα και στο κεφάλι όταν είναι αγχωμένα.
5. Συνεχές κυνήγι άλλων ψαριών
Μερικά ψάρια κυνηγούν τα άλλα. Μπορεί να είναι κυριαρχικά στο έδαφος τους, αλλά και σε μερικά ψάρια απλώς δεν τους αρέσουν τα υπόλοιπα, είτε του δικού τους είδους είτε άλλου είδους.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, το κυνηγητό δεν είναι μια καλή κατάσταση μέσα σε μια δεξαμενή.
Αυτή η κατάσταση είναι αγχωτική για όλους. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη αγχωτική και γι αυτά που τα κυνηγάνε αλλά και γι αυτά που κυνηγάνε τα άλλα ψάρια. Είναι αγχωτική ακόμη και γι αυτά τα ψάρια στη δεξαμενή που δεν έχουν καμία σχέση με την όλη κατάσταση. Τα ενυδρεία πρέπει να είναι ήρεμοι, ήσυχοι βιότοποι και όχι χώροι μάχης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ερευνάτε και να κατανοείτε τις ανάγκες κάθε ψαριού που διαθέτετε.
6. Ξέφτισμα των πτερυγίων
Η
σήψη των πτερυγίων (ξέφτισμα) είναι μια ταλαιπωρία όπου τα πτερύγια ενός ψαριού χειροτερεύουν σταδιακά. Στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να εξαπλωθεί και στο σώμα των ψαριών.
Συχνά φταίνε οι κακές συνθήκες του νερού. Οι δεξαμενές μολύνονται, η λοίμωξη επιδεινώνεται και τα πτερύγια τους πέφτουν. Αυτό ξεκινά ένα είδος χείμαρρου στρες, όπου γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για αυτά να ανακάμψουν, ακόμη και όταν διορθώσετε τα ζητήματα που οδήγησαν στην πάθηση αυτή.
7. Απώλεια όρεξης
Μερικές φορές η μετακίνηση σε μια νέα δεξαμενή είναι αγχωτική εμπειρία για τα ψάρια. Συνήθως χρειάζονται λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν και να νιώσουν άνετα στο νέο σπίτι.
Είναι όμως μια διαφορετική ιστορία εάν ένα υγιές ψάρι σταματήσει να τρώει. Το πρώτο βήμα είναι να δοκιμάσετε κάποιες διαφορετικές τροφές μόνο για να δείτε αν αντιδράσουν διαφορετικά.
Μετά από μερικές ημέρες, είναι καιρός να αναρωτηθούμε αν κάτι δεν πάει καλά. Η ασθένεια, ο εκφοβισμός και οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι όλες εύλογες εξηγήσεις.
8. Τρίψιμο στα χαλίκια ή στις διακοσμήσεις
Το ξύσιμο και το τρίψιμο σε βράχους, χαλίκια, φυτά και διακοσμήσεις είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη δεξαμενή σας. Οι κακές συνθήκες νερού με υψηλά επίπεδα αποβλήτων και χημικών είναι συχνά το πρόβλημα.
Είναι έξυπνο να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ δοκιμών για τη μέτρηση της αμμωνίας, των νιτρικών, των νιτρωδών και του pH. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει με το νερό της δεξαμενής σας. Είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα για να δοκιμάσετε την ποιότητα του νερού σας.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα ψάρια μπορεί να τρίβονται στις διακοσμήσεις έχει να κάνει με μια παρασιτική λοίμωξη που ονομάζεται
Ichthyophthirius multifiliis, πιο γνωστή ως ich. Ψάξτε για μικρά λευκά στίγματα στα ψάρια σας.
9. Κολύμπι όλη την ώρα κοντά στην επιφάνεια του νερού
Όταν οι δεξαμενές έχουν χαμηλό οξυγόνο, τα ψάρια μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια του νερού για να αναπνέουν πιο εύκολα. Ο αερισμός με μια πέτρα οξυγόνου είναι σημαντικός, αλλά ένα καλό φίλτρο πρέπει να μετακινεί και αρκετό νερό για να κάνει τη δουλειά του αερισμού και της οξυγόνωσης του νερού σωστά.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε. Η θερμοκρασία του νερού, ο υπερπληθυσμός των δεξαμενών και η ποιότητα του νερού παίζουν ρόλο. Ο έλεγχος αυτών των ζητημάτων ένας προς έναν, ξεκινώντας με τη δοκιμή του νερού σας, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πράγματα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι φυσιολογικό για ορισμένα ψάρια που ονομάζονται
Labyrinth Fish (Λαβυρινθόψαρα) να αναπνέουν αέρα στην επιφάνεια του νερού. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ψάρια betta και τα γκουράμι. Ωστόσο, ακόμα κι αυτά, σε ένα υγιές ενυδρείο, θα πρέπει να πάρουν όλο το οξυγόνο που χρειάζονται από το νερό.
10. Ασθένεια που επιμένει
Τα ψάρια σας δεν πρέπει να είναι άρρωστα όλη την ώρα και αν είναι, τότε κάτι δεν πάει καλά. Πολλές ασθένειες προκαλούνται από το άγχος ή επιδεινώνονται από το άγχος. Ακόμα και τα παράσιτα όμως είναι πιο εύκολο να εξαπλωθούν όταν τα ψάρια είναι αγχωμένα γιατί πέφτει το ανοσοποιητικό.
Η διατήρηση μιας υγιούς δεξαμενής χωρίς άγχος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις παθήσεις όπως η
Dropsy,
Fin Rot και το Pop Eye.
Αν σας ενδιαφέρει να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις κοινές ασθένειες των ψαριών του γλυκού νερού πατήστε από κάτω. Είναι ένας τομέας που συνεχώς προσθέτουμε νέο υλικό και τα άρθρα εμπλουτίζονται.