Που θα τοποθετήσετε το ενυδρείο με ασφάλεια; Τι πρέπει να σκεφθείτε πριν αποφασίσετε

Που θα τοποθετήσετε το ενυδρείο με ασφάλεια

Υπεύθυνη διατήρηση ενυδρείου σημαίνει τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων. Ένα από τα πιο συχνά πράγματα που αγνοούνται είναι να επιλέξετε μια ασφαλή τοποθεσία για τη δεξαμενή. 

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των πιο συχνών παραγόντων επικινδυνότητας που προκύπτουν από τη θέση που επιλέγουμε για το ενυδρείο θα πρέπει να αναφερθούμε στον γενικό κανόνα. Όπου κι αν μπει το ενυδρείο μας, θα πρέπει να είναι σε απόλυτα οριζόντια θέση. Επειδή το μάτι δεν το αντιλαμβάνεται, θα πρέπει να εξετάσουμε με αλφάδι, πριν ακόμα το γεμίσουμε, ότι η θέση είναι απόλυτα οριζόντια.

Αφού λοιπόν περάσουμε από αυτόν τον έλεγχο το ενυδρείο μας, τότε πάμε να εξετάσουμε τους υπόλοιπους παράγοντες. 

Ενυδρείο κοντά σε πόρτες

aquarium-safety-near-door

Ένα ενυδρείο κοντά σε μια πόρτα είναι μια επικίνδυνη κίνηση. Φανταστείτε κάποιον να μπαίνει βιαστικά, ένας επισκέπτης που δεν γνωρίζει για το ενυδρείο ή ένα παιδί που μπαίνει τρέχοντας. Φανταστείτε όταν ανοίγει η πόρτα, η λαβή της, να είναι στο ίδιο επίπεδο με το ενυδρείο.

Μην ξεχάσετε επίσης τις μπροστινές και πίσω πόρτες του σπιτιού. Μπορεί να μην είναι πουθενά κοντά στα ανοίγματα των εισόδων και των εξόδων, αλλά μερικές ανοιχτές πόρτες προκαλούν ρεύματα που είναι ικανά να δημιουργήσουν μεταβολές στη θερμοκρασία του νερού.

Ενυδρείο κοντά σε παράθυρα

aquarium-safety-windows


Σε αντίθεση με τις πόρτες, τα παράθυρα δεν είναι πιθανό να γίνουν αιτία ζημιάς, ειδικά τα συρόμενα. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγει κανείς,  να είναι το ενυδρείο κοντά τους ή μπροστά τους ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το άμεσο ηλιακό φως. Ο ήλιος μπορεί να αλλοιώσει τη θερμοκρασία ή να δημιουργήσει υπερβολική ανάπυξη άλγης και άλλων στοιχείων μέσα στο νερό.

Βόρεια ή Νότια δωμάτια

aquarium-safety-cold-or-hot-rooms

Κάθε δωμάτιο τείνει να έχει τις δικές του διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Επιλέξτε ένα που θα παρέχει την πιο σταθερή θερμοκρασία για το ενυδρείο. Να θυμάστε πάντα ότι ένας θερμοστάτης δεν είναι η λύση για ένα πολύ κρύο δωμάτιο. Επίσης ένα δωμάτιο που το βλέπει ο ήλιος όλη μέρα και πιάνει μεγάλες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, είναι ένα πρόβλημα. Αυτά όσον αφορά τη φυσική θέση των δωματίων, υπάρχουν και άλλα τεχνητά θέματα όμως. Κρατήστε το μακριά από καλοριφέρ, θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά. Όταν βρίσκεται κολλητά με τέτοια θερμαντικά ή ψυκτικά σώματα σώματα θα έχετε έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού.

Κίνδυνοι που προέρχονται από παιδιά

aquarium-safety-children


Εφευρίσκουν παιχνίδια, τρέχουν μέσα στο σπίτι και τους αρέσει να παίζουν με το νερό του ενυδρείου - ειδικά όταν υπάρχουν ψάρια σε αυτό! Σωστά; Τα παιδιά είναι ένας κίνδυνος ακόμα και για τον εαυτό τους, πόσο μάλλον για τη διατήρηση του ενυδρείου σας ασφαλούς. Είναι γενικά περίεργα, παρατηρούν τα ψάρια και θέλουν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Χτυπούν το τζάμι, μπορεί να πετάξουν πράγματα μέσα ή οτιδήποτε άλλο.

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το νερό του ενυδρείου πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καθαρισμού των χεριών τους για την αποφυγή κάποιας ασθένειας που μπορεί να προκληθεί από το νερό σε αυτά. Προσοχή λοιπόν για τη δική τους ασφάλεια 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να βλάψουν τα ψάρια σκόπιμα. Πρέπει απλώς να διδαχθούν ότι τα ψάρια χρειάζονται απαλό χειρισμό χωρίς υπερβολικό θόρυβο και κίνηση. Επίσης πρέπει να μάθουν πόσο ευαίσθητα είναι τα ψάρια ώστε να μην μπουν στον πειρασμό να τους πετάξουν πράγματα. Θα πρέπει αυτό να το περάσουν και στους φίλους τους που επισκέπτονται το σπίτι γιατί μπορεί να συμβεί κάτι από τα άλλα παιδιά.

Περιστατικά με παιδιά που επισκέφτηκαν το σπίτι μου

Έχω χάσει ένα κοπάδι Tiger Barb επειδή το παιδάκι, ενώ δεν το έβλεπε κανείς, πέταξε ένα κομμάτι χαλβά μέσα στο ενυδρείο, το οποίο το έφαγαν και πέθαναν.

Έχω χάσει τον πληθυσμό από ένα ολόκληρο ενυδρείο από Dropsy σε συνδυασμό με Pop Eye και αιμοραγγική σηψαιμία. Οι μετρήσεις του νερού ήταν εξαιρετικές. Μόλις τα έβγαζα σε καραντίνα έφτιαχναν και μόλις τα γυρνούσα αρρώσταιναν πάλι. Αφού αποφάσισα να κλείσω τα πάντα και να ξεκινήσω το ενυδρείο από την αρχή, ανακάλυψα βαθιά μέσα στο χαλίκι ένα κομμάτι από χημικό προσάναμα του τζακιού το οποίο κάποιο παιδάκι το πέταξε μέσα και το έσπρωξε να βυθιστεί με την απόχη. Δυστυχώς τα test μετρούσαν συγκεκριμένες ουσίες, όχι άγνωστα χημικά. {alertSuccess}

 

Κίνδυνοι από κατοικιδια ζώα

aquarium-safety-pets


Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του ενυδρείου είναι τα κατοικίδια. Πολλές φορές κάποια από αυτά μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ψαριών ή και τη δική τους. 
Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι γάτες οι οποίες αρέσκονται στο να ξαπλώνουν πάνω στα καπάκι των ενυδρείων λόγω της ζέστης που αναδίδουν οι λάμπες. Μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο καπάκι ή να βάλουν κάποιο πόδι μέσα και να προσπαθούν να τα ψαρέψουν. Άλλες φορές μπορεί να φύγει το καπάκι από τη θέση του και να πέσουν μέσα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με πουλιά που κινούνται ελεύθερα μέσα στο σπίτι. 

Ζώνες υψηλής κυκλοφορίας

aquarium-safety-busy-areas


Τα ενυδρεία μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά στην είσοδο ενός αριστοκρατικού εστιατορίου, αλλά αυτά τα ψάρια αντιμετωπίζουν υπερβολικό άγχος. Υπάρχει πολύς ήχος και κίνηση. Ομοίως, κάποιος μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει μια δεξαμενή για να ομορφύνει μια συγκεκριμένη περιοχή στο σπίτι, αλλά πολύ συχνά αυτές είναι περιοχές υψηλής κυκλοφορίας και τα ψαράκια υποφέρουν.

Υπάρχει ένας πολύ απλός κανόνας με τα ψάρια. Όταν τα επίπεδα άγχους φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, τότε το τέλος τους είναι κοντά. Ακόμα και τα πιο σκληρά ψάρια θα υποκύψουν στις στρεσογόνες συνθήκες. 

Άλλες συμβουλές

▣ Δεν πρέπει να είναι κοντά στον τοίχο ή τα έπιπλα, τόσο που να δυσκολεύεστε να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλάτη ή σε οποιαδήποτε πλευρά ενώ καθαρίζετε

▣ Ένα ενυδρείο που βρίσκεται κοντά σε μια πηγή νερού κάνει γρήγορη και εύκολη την εργασία των εβδομαδιαίων αλλαγών νερού

▣ Μια ηλεκτρική πρίζα ακριβώς από πίσω εξαλείφει τα καλώδια επέκτασης που μπορούν να σκοντάψουν οι άνθρωποι του σπιτιού.

▣ Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει ένα ράφι ή ντουλάπι, ή το έπιπλο του ενυδρείου για να διατηρούνται όλα τα τρόφιμα και ο εξοπλισμός ψαριών σε προσιτή απόσταση. Καλό είναι τα φάρμακα των ψαριών να φυλάσσονται αλλού αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο χώρο, ή το ντουλάπι να κλειδώνει.

Η εμπειρία σας, μπορεί να σας έχει διδάξει κι άλλα πράγματα που μπορεί να μην αναφέρονται εδώ. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μοιραστείτε την εμεπιρία σας στα σχόλια από κάτω. 

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη