Πώς να καλλιεργήσετε φυτά σε ενυδρείο γλυκού νερού

frontida-kalliergeia-fyton-sto-enydreio

Τα φυτά των ενυδρείων γλυκού νερού είναι μια όμορφη προσθήκη στο σπίτι σας και παρέχουν πολλά οφέλη για τα ψάρια σας. Τα ζωντανά φυτά θα απομακρύνουν τα νιτρικά άλατα από το νερό, βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού και μειώνοντας την ανάπτυξη των φυκιών. 

Αυξάνουν επίσης τα επίπεδα οξυγόνου στη δεξαμενή και παρέχουν στα ψάρια διασκέδαση και χώρους για να κρυφτούν. Η καλλιέργεια φυτών στο ενυδρείο σας είναι εύκολο χόμπι που θα ευχαριστήσει τόσο εσάς όσο και τα ψάρια σας 

zontana-fyta-enydreiou-me-angelfish
Photo by Oase Living Water


Επιλέξτε κοινά, εύχρηστα φυτά 

Τα φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις φωτισμού και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές εύκολες επιλογές για αρχάριους που θα δημιουργήσουν την εμφάνιση που θέλετε στο ενυδρείο σας. Αναζητήστε φυτά που φέρουν την ονομασία Echinodorus, Lilaeopsis, Ceratophyllum ή Anubias διότι όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για κάποιον που θέλει να αποκτήσει εμπειρία στο μεγάλωμα φυτών, λόγω της ευκολίας τους και της ανθεκτικότητας τους.

Για μεσαίου μεγέθους φυτά, εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν τα Anubias Nana και Dwarf Sagittaria. Το Anubias Nana έχει κυρτά στελέχη με στρογγυλεμένα φύλλα. Το Dwarf Sagittaria έχει μακριά πράσινα φύλλα με καμπύλες λεπίδες και αναπτύσσεται καλά γύρω από τα διακοσμητικά όπως τα πέτρινα ειδώλια.

alithina-fyta-se-enydreio
Photo by Oase Living Water


1. Χρησιμοποιήστε βρύα για να διακοσμήσετε το μπροστινό μέρος

Τα βρύα ή το γρασίδι που μεγαλώνει εύκολα είναι τα Java Moss, Lilaeopsis novae-zelandiae, Micro sword, και Water Wisteria. Το Moss είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, οπότε μπορείτε να το τοποθετήσετε στο μπροστινό μέρος της δεξαμενής σας χωρίς να κρύψετε άλλα φυτά. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της δεξαμενής σας καθαρή. Τα βρύα μεγαλώνουν γρήγορα, οπότε θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα. Τα βρύα μεγαλώνουν καλύτερα με μεσαίο έως έντονο φως.

Τα βρύα είναι συχνά βρώσιμα για ψάρια. Ωστόσο, θα πρέπει να ταΐζετε τα ψάρια σας. Δεν θα τρώνε όλα τα ψάρια από αυτά.

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή για το κάτω μέρος και το προσκήνιο της δεξαμενής σας είναι ένα φυτό που ονομάζεται Dwarf Baby Tears. Αυτό το πλούσιο, φυλλώδες φυτό μεγαλώνει γρήγορα σαν τα βρύα, αλλά έχει μια πιο θαμνώδη εμφάνιση. Αυτό το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε έντονο φως.


2. Αγοράστε υγιή φυτά

Τα υγιή φυτά φαίνονται από το χρώμα, αλλά  μπορείτε να τα καταλάβετε επειδή έχουν όμορφες και λευκές ρίζες. Επιθεωρήστε τα για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από σαλιγκάρια, και φύκια Ερευνήστε τον πωλητή προτού πραγματοποιήσετε μια αγορά για να βεβαιωθείτε ότι έχει φήμη για καθαρά, υγιή φυτά. 

3. Δημιουργήστε οπτική ανομοιομοφία με φυτά διαφόρων μεγεθών

Η τοποθέτηση των φυτών σας θα κάνει τη δεξαμενή σας πιο ελκυστική. Τα φυτά του πίσω μέρους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα, ενώ τα μεσαίου μεγέθους φυτά μπορούν να τοποθετηθούν στη μέση του ενυδρείου ή κατά μήκος των πλευρών. Μπορείτε να διακοσμήσετε το μπροστινό μέρος του ενυδρείου σας σαν μοκέτα, με βρύα ή με Dwarf Baby Tears

Προσθέστε βράχια και ξύλο ή ρίζες για μια πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση. Θα παρέχουν επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να δέσετε φυτά που δεν πρέπει να χωθούν.

kalliergeia-fyta-mesa-se-enydreia
Photo by Oase Living Water


4. Εγκαταστήστε φωτισμό για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη των φυτών. 

Όπως και τα άλλα φυτά, τα φυτά του ενυδρείου σας θα χρειαστούν φως για να παραμείνουν ζωντανά. Απαιτείται φως για τη φωτοσύνθεση, η οποία τους δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ελέγξτε τις ανάγκες των μεμονωμένων φυτών σας, καθώς μπορεί να διαφέρουν από φυτό σε φυτό. Τα φώτα πλήρους φάσματος φθορισμού και LED είναι και τα δύο εξαιρετικές επιλογές. Τα φυτά μπορούν επίσης να πάρουν λίγο φως κι από τα κοντινά παράθυρα αλλά το απευθείας ηλιακό φως δεν επιτρέπεται στο ενυδρείο.

Καραντίνα και επεξεργασία νέων φυτών πριν τα προσθέσετε στη δεξαμενή σας. 

Τα νέα φυτά μπορεί ήδη να φιλοξενούν παράσιτα όπως σαλιγκάρια κλπ που μπορούν να απειλήσουν την υγεία του ενυδρείου σας. Τα σαλιγκάρια μπορούν να αναπαράγονται γρήγορα και γεμίζουν τη δεξαμενή σας, εκτός εάν έχετε ψάρια που τρέφονται.με αυτά Επιπλέον, μπορούν να εισαγάγουν βακτήρια ή ασθένειες στο νερό. 

Μια καραντίνα θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε παράσιτα πριν μπουν στη δεξαμενή σας. 

Θεραπεία με χλωρίνη:  αναμίξτε 1 μέρος λευκαντικού σε 19 μέρη νερού. Βυθίστε τα φυτά σας για 2 έως 3 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητα είναι τα φυτά σας. Ξεπλύνετε σχολαστικά τα φυτά με γλυκό νερό πριν τα τοποθετήσετε σε αποχλωριωμένο νερό. {alertWarning}

Θεραπεία με αλατόνερο: Ανακατέψτε 250 gr αλάτι σε 4 λίτρα νερού. Βυθίστε τα φυτά για 15-20 δευτερόλεπτα, διατηρώντας τις ρίζες πάνω από το νερό. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε με καθαρό φρέσκο ​​νερό πριν τα τοποθετήσετε στη δεξαμενή της καραντίνας {alertWarning}

Μετά από μια εβδομάδα καραντίνας, τοποθετήστε τα στο ενυδρείο. 


5. Προσθέστε ένα φιλικό προς τα φυτά υπόστρωμα στη δεξαμενή και καλύψτε το με χαλίκι. 

Το υπόστρωμα σας είναι το υλικό που χρησιμοποιείτε για να καλύψετε το κάτω μέρος της δεξαμενής. Όταν καλλιεργείτε φυτά, χρειάζεστε ένα υπόστρωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο αρχικά μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό. Τα υποστρώματα που είναι καλά για φύτευση τείνουν να θολώνουν το νερό όταν ανακατεύονται, αλλά μπορείτε να το διορθώσετε εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα χαλικιού πάνω του.

Ο άργιλος και ο λατερίτης είναι καλές επιλογές για θρεπτικά συστατικά και μπορεί να είναι λιγότερο ακριβά. Ωστόσο, συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν στη δεξαμενή.

Ενα υπόστρωμα μπορεί να έχει καλά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά, αλλά πολλές φορές μειώνει το pH του νερού στο. Αν και αυτό είναι ιδανικό για τα φυτά, μπορεί να βλάψει ορισμένα ψάρια. Ελέγξτε τις απαιτήσεις pH των ψαριών σας πριν επιλέξετε το υπόστρωμα. Μόνο το χαλίκι δεν θα θρέψει τα φυτά σας.

biotpopos-me-fyta-mesa-se-enydreio
Photo by Oase Living Water


6. Αγκυρώστε τα φυτά που πρέπει να βρίσκονται στο υπόστρωμα 

Ορισμένα φυτά πρέπει να ριζωθούν στο υπόστρωμα για να απορροφήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τοποθετήστε τις ρίζες αυτών των φυτών ακριβώς κάτω από το υπόστρωμα, αλλά μην τα θάβετε βαθιά, γιατί μπορεί να καλύψετε το ρίζωμα του φυτού, το οποίο είναι ένα παχύ πράσινο μέρος πάνω από τις ρίζες. Η κάλυψη του ριζώματος μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ολόκληρου του φυτού.

7. Δέστε τα κατάλληλα φυτά σε βράχους ή ξύλο, ώστε να ριζώσουν. 

Ορισμένα φυτά, όπως το Java Fern τα Anubias Nana προτιμούν να ριζώνονται πάνω σε βράχο ή ξύλο. Τυλίξτε απαλά πετονιά γύρω από το φυτό και στη συνέχεια περιτυλίξτε την γύρω από το βράχο ή το ξύλο. Δέστε τη  στη θέση της και, στη συνέχεια, προσθέστε το βράχο στη δεξαμενή σας. Το ξύλο Drift και η λάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την προσκόλληση φυτών. 

8. Κλαδέψτε τα φυτά που ξεπερνούν την επιφάνεια έτσι ώστε να μην αποσυντίθενται. 

Τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα, οπότε το κλάδεμα θα είναι απαραίτητο. Εάν το φυτό ξεπεράσει τη δεξαμενή, το τμήμα του φυτού έξω από το κλουβί συνήθως θα πεθάνει εκτός αν έχετε επιλέξει φυτά που μπορούν να συνεχίσουν έξω από το νερό. Χρησιμοποιήστε αιχμηρό ψαλίδι για να κόψετε προσεκτικά τα περισσεύματα του φυτού. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να επιλέξετε φυτά αργής ανάπτυξης.

Όπως τα ψάρια σας, τα φυτά ενυδρείων απαιτούν επίσης ένα καθαρό περιβάλλον για βέλτιστη ανάπτυξη. Επιλέξτε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από φυτοφάγα ψάρια στη δεξαμενή για να διατηρήσετε τα φύκια σε έλεγχο, ή να τα αφαιρείτε φυσικά με ξύστρα άλγης κάθε εβδομάδα. Εάν χρησιμοποιείτε λιπάσματα για τα φυτά σας, αποφύγετε τη χρήση κάποιου με φωσφορικά άλατα, καθώς τα φύκια ευδοκιμούν σε φωσφορικά άλατα.

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα φυτά προτιμούν ένα επίπεδο pH 6,5 έως 7,8 (αν και μερικά προτιμούν ένα πιο αλκαλικό ή όξινο περιβάλλον), επομένως οι συνεχείς έλεγχοι του νερού είναι απαραίτητοι για τη φροντίδα τους καθώς και για την υπόλοιπη υδρόβια ζωή μέσα στο ενυδρείο.

Με τη σωστή φροντίδα και προσοχή, τα υδρόβια φυτά  μπορούν να γίνουν ένας όμορφος τρόπος για να προσθέσετε φυσικά στοιχεία στο ενυδρείο σας. 

The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη