Black skirt tetra - Gymnocorymbus ternetzi

Black Skirt Tetra

To Black Skirt Tetra (Gymnocorymbus ternetzi), είναι ένα ψάρι γλυκού νερού της οικογένειας χαρακινών (Characidae) 

Είναι εγγενές στη λεκάνη απορροής του ποταμού Paraguay της νότιας-κεντρικής Βραζιλίας (κυρίως στην περιοχή Pantanal), της Παραγουάης και της βορειοανατολικής Αργεντινής, αλλά υπάρχουν επίσης πληθυσμοί στο άνω μέρος των ποταμών Paraná και Paraíba do Sul που πιθανότατα έχουν εισαχθεί εκεί. 

Έχει περίπου τετράγωνο σχήμα σώματος και είναι γκριζωπό στο χρώμα, ξεθωριάζοντας από σχεδόν μαύρο στην ουρά και λευκαίνοντας προς τη μύτη. Δύο εμφανείς, μαύρες, κάθετες ράβδοι εμφανίζονται ακριβώς πίσω από τα βράγχια.  Διακρίνεται εύκολα από όλους τους συγγενείς του με την παρουσία ενός πυκνού πεδίου σκούρων γραμμών που απλώνονται ομοιογενώς στο οπίσθιο μισό του σώματος, σε αντίθεση με την έλλειψη τέτοιας χρώσης σε όλα τα συγγενή του είδη.


Είναι ένα κοινό ψάρι που είναι ευρέως διαθέσιμο στην αγορά. Οι χομπίστες συχνά του παρέχουν και ζωντανά τρόφιμα όπως προνύμφες κουνουπιών, καθώς και κατεψυγμένα τρόφιμα όπως σκουλήκια.

Σε ένα ενυδρείο στο σπίτι

Το είδος φτάνει στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου δύο ετών. Όπως και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της οικογένειας των Characidae, αυτό το είδος γεννιέται απελευθερώνοντας κατά διαστήματα και γονιμοποιώντας αυγά μεταξύ των φυτών. Τρώει συχνά τα δικά του αυγά, οπότε οι κάτοχοι πρέπει να αφαιρούν τα ψάρια μετά την αναπαραγωγή.

Το μαύρο τετρα χρησιμοποιήθηκε επίσης για  παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ψαριών που πωλούνται ως GloFish (ψάρια φθορισμού). 

Ειρηνικό και καλό κοινωνικό ψάρι.Νιώθει καλά σε ομάδες των 6 ή περισσότερων. Παρόλο που μαθαίνουν με τα δικά τους είδη εάν υπάρχουν αρκετά από αυτά, θα ταιριάξουν επίσης με τον Cardinal Tetras (Paracheirodon axelrodi) και το Green Neon Tetras (Paracheirodon simulans), ή οποιοδήποτε άλλο από τα μικρά μικρά, εάν δεν υπάρχουν αρκετά Neon Tetras. 

Εάν διατηρηθούν σε ομάδες κάτω των τεσσάρων, τότε μπορεί να σταματήσουν να κολυμπούν και να χλωμιάσουν και να πεθάνουν μετά από μερικές ημέρες. Άλλα ψάρια χρησιμοποιούν αυτό το ψάρι ως ψάρι spotter. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα αρπακτικό γαυτά τα ψάρια θα το εντοπίσουν πρώτα. Επομένως, άλλα πιο δειλά ψάρια, θα βγουν στον εξωτερικό χώρο περισσότερο αν βάλετε αυτά τα ψάρια στη δεξαμενή σας. 

Οταν φοβούνται μαζεύονται κι όταν νιώθουν όμορφα μπορεί να διαχωρίζονται και να κολυμπούν και μόνα τους.

Κάρτα πληροφοριών

Δυσκολία Εύκολο
Ιδανικό μέγεθος δεξαμενής 57 λίτρα
Μέγεθος 2-3.8cm
Περιβάλλον Γλυκού νερού
PH 5.8 - 8
Θερμοκρασία 20-26.1°C
Σκληρότητα νερού 8-12 °d
Πόσα ψάρια κατ' ελάχιστο 3 - 4
Διαθεσιμότητα Πολύ κοινό
Διατροφή Παμφάγο
Τροφές Pellet, νιφάδες, Ζωντανά
Διάρκεια ζωής 5-6  χρόνια
Βιότοπος Νότια Αμερική
Οικογένεια Characidae {alertInfo}


The Tropical Fish Team

Icon Name Στόχος του Tropical Fish είναι να μοιραστεί η ομάδα των συντακτών, την μακρόχρονη εμπειρία της με το αναγνωστικό κοινό. Σε καμία περίπτωση οι συμβουλές αυτές δεν υποκαθιστούν τις υποδείξεις των επαγγελματιών και των κτηνιάτρων. facebook rss email

Νεότερη Παλαιότερη