Όμορφα και εξωτικά, με μακριά, κομψά πτερύγια και έντονη φήμη, τα betta είναι από τα πιο δημοφιλή ψάρια ενυδρείου στον κόσμο. Είναι εύκολο στη φροντίδα, καθιστώντας το, το τέλειο ψάρι για τον αρχάριο ιδιοκτήτη ενυδρείου.
Έχει γίνει το αγαπημένο των φοιτητών που ζουν σε κοιτώνες, των εργαζομένων γραφείων που αναζητούν διακοσμήσεις για τα γραφεία τους και των κατοίκων διαμερισμάτων που δεν έχουν χώρο για ένα ενυδρείο πλήρους μεγέθους.
Δυστυχώς, τα bettas είναι επίσης από τα πιο κακομεταχεριζόμενα ψάρια στο ενυδρείο. Τα τεχνάσματα μάρκετινγκ και η παραπληροφόρηση έχουν οδηγήσει σε πολλούς μύθους που περιβάλλουν αυτό το καταπληκτικό ψάρι. Σκοπεύω να διορθώσω μερικούς από αυτούς τους μύθους.
Επειδή το ψάρι betta μπορεί να επιζήσει μέσα από φρικτές συνθήκες, δεν σημαίνει ότι αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές ή ηθικές.
Μύθος 1: Οι Μονομάχοι προτιμούν τις μικροσκοπικές δεξαμενές
Αυτό είναι ένα τέχνασμα μάρκετινγκ. Πολύ μικρές δεξαμενές μολύνονται γρήγορα και μετατρέπονται σε φρικτά περιβάλλοντα για ψάρια betta ή οποιοδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό. Οι μικροσκοπικές δεξαμενές με κακή συντήρηση οδηγούν σε στρες, ασθένειες και πρόωρη εξαφάνιση των ψαριών.
Τα ψάρια αυτά είναι καλύτερα εξοπλισμένα από τα περισσότερα άλλα ψάρια για να επιβιώσουν από δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν ένα όργανο που ονομάζεται λαβύρινθος που τους επιτρέπει να απορροφούν αέρα από την επιφάνεια του νερού και να επιβιώνουν για προσωρινές περιόδους μέσα σε λασπώδεις λακκούβες χαμηλού οξυγόνου στην άγρια φύση.
Διαβάστε επίσης το άρθρο: Γιατί δεν πρέπει να διατηρούμε τα χρυσόψαρα σε γυάλα {alertError}
Δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να ζήσει ένα betta. Αυτή η ικανότητα είναι μια εξελικτική προσαρμογή που τους βοηθά να περάσουν από ξηρασίες στον άγριο βιότοπό τους στη Νοτιοανατολική Ασία.
Συνιστώ πάντα τουλάχιστον μια δεξαμενή 20 λίτρων για ένα ψάρι betta. Δεν ανήκουν σε βαζάκια από κρέμες μωρού, βάζα φυτών, πλαστικά κύπελα ή οποιαδήποτε άλλη από τις γελοίες ιδέες μάρκετινγκ που έχουν δημιουργήσει εταιρείες.
Όπως όλα τα άλλα ψάρια, τα bettas χρειάζονται χώρο για κολύμπι, χώρο για φυτά και διακοσμήσεις και μέρη για να κρυφτούν, ώστε να νιώθουν ασφαλή. Επιλέξτε τη δεξαμενή σωστού μεγέθους, ώστε να μπορείτε να δώσετε στο betta σας όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία.
Μύθος 2: Δεν χρειάζονται θερμοστάτη ή φίλτρο
Το να παρακάμψετε τη θέρμανση και το φίλτρο είναι ένα άλλο λάθος που έγινε από ακαδημαϊκούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Πιστεύουν ότι τα bettas μπορούν να ζουν σε μπολ ή μη φιλτραρισμένες δεξαμενές, όπως το χρυσόψαρο.
Οχι. Τα χρυσόψαρα ταιριάζουν καλύτερα σε πιο κρύο νερό και ενώ υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από το χρυσόψαρο, είναι τουλάχιστον λίγο πιο κατάλληλα για μη θερμαινόμενες καταστάσεις.
Τα betta είναι τροπικά ψάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα καταφέρνουν καλύτερα με θερμοκρασίες στην περιοχή των 22 - 26 βαθμών Κελσίου
Τα Betta χρειάζονται επίσης καθαρό νερό, και αυτό σημαίνει τη χρήση κατάλληλου φίλτρου. Μπορούμε να εντοπίσουμε πολλές από τις ασθένειες που υπέστησαν τα betta σε βρώμικο νερό και κακές πρακτικές συντήρησης δεξαμενών. Ένα ποιοτικό φίλτρο είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε τη δεξαμενή υγιή για τα ψάρια σας.
Ένα καλό φίλτρο
- Διευκολύνει τη μηχανική διήθηση αφαιρώντας σωματίδια στερεών αποβλήτων από το νερό.
- Παρέχει ένα μέσο χημικής διήθησης χρησιμοποιώντας ενεργό άνθρακα και άλλα πρόσθετα.
- Ενθαρρύνει τη βιολογική διήθηση δίνοντας σε υγιείς αποικίες μικροβίων ένα μέρος για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.
- Κυκλοφορεί το νερό έτσι ώστε η θερμοκρασία της δεξαμενής να είναι ομοιόμορφη.
- Αερίζει απαλά το νερό έτσι ώστε να είναι πλούσιο σε οξυγόνο.
Το betta σας θα επιβιώσει εάν το διατηρήσετε σε ψυχρές θερμοκρασίες και παραλείψετε το φιλτράρισμα, αλλά προκαλείτε συνεχή πίεση στα τα ψάρια σας. Το άγχος, με τη σειρά του, οδηγεί σε ασθένειες και θάνατο.
Μύθος 3: Ο Μονομάχος θα επιτεθεί και θα σκοτώσει άλλα ψάρια
Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να κρατήσουν το betta τους σε ένα ενυδρείο με διάφορα ψάρια, αλλά ανησυχούν ότι θα επιτεθεί και θα σκοτώσει τα άλλα ψάρια που συναντά. Σε τελική ανάλυση, τα αρσενικά ψάρια betta θα πολεμούν μεταξύ τους, μερικές φορές μέχρι το θάνατο. Μπορεί να επιτεθεί και σε κάποιο άλλο αλλά πολύ σπάνια γιατί είναι ντροπαλά.
Συνήθως τα άλλα ψάρια ελκύονται από τα ρέοντα πτερύγια του betta και τα θεωρούν ακαταμάχητα για τσίμπημα και η αργή κίνηση του καθιστά δύσκολη τη διαφυγή από το μαρτύριο.
Υπάρχουν λίγα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε εάν σκοπεύετε να δοκιμάσετε το betta σας σε ένα περιβάλλον κοινότητας:
- Αποφύγετε άλλα ψάρια που μοιάζουν με τα bettas. Αυτό σημαίνει οτι μπορεί να μπερδευτεί με τα φανταχτερά guppies.
- Αποφύγετε άλλα αναβαντιδικά, ειδικά τα γκουράμι.
- Προτιμήστε αργά κινούμενα ψάρια και απαλό ρεύμα.
Το πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο, όπως μια μικρή δεξαμενή όπου το betta σας μπορεί να ζήσει μόνο του. Αν τον βλέπετε συνεχώς να επιτίθεται σε άλλα ψάρια, ή αν τον βλέπετε να κρύβεται σε μια γωνία με τα πτερύγια του να μαζεύονται και να είναι ξεφτισμένα, απλά πάρτε τον από εκεί.
Μύθος 4: Τα ψάρια Betta τρώνε τις ρίζες των φυτών
Αυτός ο μύθος προήλθε προφανώς από άτομο που πίστευε ότι ήταν καλή ιδέα να βάλετε ένα ψάρι betta σε ένα βάζο φυτού και να μην το ταΐσετε ποτέ ή να αλλάξετε το νερό. Δυστυχώς, αμέτρητοι άνθρωποι το πίστεψαν χωρίς να το σκεφτούν.
Τα ψάρια Betta είναι σαρκοφάγα. Στην άγρια φύση, τρώνε σκουλήκια, έντομα, προνύμφες και σχεδόν οτιδήποτε άλλο μπορούν να βρουν. Στο ενυδρείο σας, είναι έξυπνο να τα τροφοδοτείτε με ένα ποιοτικό πέλετ ειδικά για betta ως βασικό στοιχείο της διατροφής του, αλλά θα λατρεύει επίσης λιχουδιές όπως σκουλήκια.
Οι Bettas τα πάνε καλά με τα φυτά στις δεξαμενές τους, είτε πραγματικά είτε τεχνητά. Μπορεί να κρύβονται μέσα τους, ή ακόμα και να κοιμούνται σε ένα φύλλο. Αλλά δεν τα τρώνε.
Μύθος 5: Τα ψάρια Betta δεν αρέσκονται μόνα τους
Τα ψάρια Betta δεν είναι ψάρια κοπαδιού. Ζουν μόνα τους, τα αρσενικά συχνά πολεμούν στην όψη και μόνο του άλλου αρσενικού αλλά και τα αρσενικά με τα θηλυκά δεν ταιριάζουν πάντα πολύ καλά. Η τοποθέτηση ενός νέον σε μια δεξαμενή γεμάτη με πολλά από το είδος τους θα μειώσει το άγχος του και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Κάνοντας το ίδιο με ένα betta θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αντί να σκεφτόμαστε εάν ένα ψάρι είναι λυπημένο ή μοναχικό, είναι πιο χρήσιμο να σκεφτείτε εάν το ψάρι σας είναι αγχωμένο ή εύρωστο.
Εάν το ψάρι σας είναι ενεργό, υγιές και δεν εμφανίζει σημάδια άγχους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το άν αισθάνεται μόνο.
Αν δεν μπορείτε στην παρούσα φάση, είναι καλύτερα να μην διατηρείτε καθόλου ψάρια παρά να τα διατηρείτε σε κακές συνθήκες. Ίσως έρθει μια στιγμή που το ενυδρείο να ταιριάξει καλύτερα στη ζωή σας, οπότε μπορείτε να τα αποκτήσετε τότε.